‘Blue Wings toestel was overbeladen’

Het toestel van Blue Wing Airlines, dat gisteren bij de landing te Anapaike in het Lawagebied  beschadigd raakte, was volgens bronnen, overbeladen met vracht. Naar verluidt kon het landingsgestel van het vliegtuig het gewicht dat aan boord was, niet aan. Op de foto’s die de redactie onder ogen heeft gehad, was duidelijk te zien dat het deel van het toestel waar vracht wordt vervoerd, het zwaarst beschadigd was. “Het wordt een hele moeilijke taak om het vliegtuig te verwijderen van de plek waar het zich nu bevindt. Er worden naar opties bekeken om het toestel met korjalen naar de stad te vervoeren. Gelukkig was er niemand gewond, maar de schade is wel enorm aan het landingsgestel”, aldus een betrouwbare bron uit de luchtvaart.

Rectificatie:

In onze editie van 31 december 2020 werd in een artikel onder de kop: ‘Blue Wing toestel was overbeladen’ vermeld, dat het Cessna toestel dat op de airstrip Anapaike in het Lawagebied bij de landing zware schade opliep, te zwaar zou zijn beladen. Bij nadere verificatie is ons gebleken, dat het toestel niet te veel lading aan boord had, maar dat de schade opgelopen bij de landing, werd veroorzaakt door het raken van de achterwielen van een lateriet heuvel aan het uiterste begin van de landingsbaan. De achterwielen braken daarbij af en het toestel schoof vervolgens op zijn buik nog een stuk door op de airstrip, waarna het verder ongeschonden tot stilstand kwam.

PILOT ERROR

Op de airstrip  bij het Wayanadorp Kawemakhan oftewel Anapaike,  deed zich gisteren een vliegongeluk voor met een Cessna van de maatschappij Blue Wings.  Naar wij uit zeer welingelichte bron vernemen, moet de piloot bij het landen een verkeerde inschatting hebben gemaakt, waardoor bij het invliegen en de landing, de achterste wielen het begin van de baan raakten, waardoor die omhoog klapten en vrijwel onder de vleugels terechtkwamen. Het toestel schoof vervolgens nog een stuk door op de landingsbaan. Gelukkig deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De luchtvaartautoriteiten zullen zoals gebruikelijk, een grondig onderzoek naar dit incident instellen. Het wordt een hele klus om de niet kleine Cessna naar Paramaribo  te vervoeren. Op de foto is duidelijk te zien waar het toestel het begin van de baan raakte door het te laag binnenkomen.

More
articles