‘Defensie levert bijdrage aan beheersen COVID-19’

“Het ministerie van Defensie is naar verluidt, ook ondersteunend bezig naar het departement van Volks-gezondheid”, aldus minister Krishna Mathoera gisteren in het radioprogramma ABC Aktueel. Zij vertelde, dat Defensie meegeholpen heeft bij het opzetten van kampen, bedden en tenten bij het Wanica Ziekenhuis. Ook wordt er ondersteuning verleend bij het uitwerken van informatie, het vervoeren van mensen bij de luchthaven, het uitvoeren van de controle en de handhaving van de orde. “Defensie probeert op verschillende manieren een bijdrage te leveren aan het beheersen van COVID-19”, aldus Mathoera. Zij zei, dat zij tevreden is met de door Defensie geleverde bijdrage. Mathoera is ervan overtuigd dat er nog meer gedaan kan worden.

Volgens haar, zal de controle in het bijzonder bij de binnenkomst in ons land opgevoerd worden. Volgens Mathoera is het bewaken van de grenzen, een heel uitdagende opgave, omdat de Marowijne- en de Lawarivier heel lang en onoverzichtelijk zijn. Zij verduidelijkt, dat illegalen elke keer weer, een andere plek zoeken om het land binnen te komen. Zij onthulde dat er momenteel controleposten geplaatst worden en deze posten binnenkort operationeel worden. “Grenzen bewaken is gewoon voor elk land een uitdaging, en in Suriname zeker, vanwege de frequente illegale oversteek”, benadrukte Mathoera. Ook zei zij, dat scholieren de grens oversteken. De minister zei, dat er meer gecommuniceerd moet worden met de mensen en dat zij ook bewust gemaakt moeten worden van COVID-19, en dat zij zeker de veiligheidsmaatregelen moeten opvolgen. Mathoera: “De controle wordt zowel op de rivier als op land uitgevoerd en het wordt en vermeerderd door verplichte controleposten, zodat mensen gecheckt kunnen worden.” Zo is er ook een eigen COVID-19 Team in het Militaire Ziekenhuis, dat ervoor zorgt dat militairen beschermd worden.

Mathoera vertelde ook, dat het ministerie van Defensie ook geplaagd wordt door  9 positieve gevallen, 3 in het Leger en 7 in het ministerie zelf. De bewindsvrouwe  verzekerde, dat de gebouwen ontsmet zijn, de mensen in quarantaine zitten en het COVID-19 Team alle gevallen controleert en begeleid.

More
articles