PRIJZEN WORDEN À LA DOL VERHOOGD

De afgelopen weken zijn de prijzen van verschillende producten drastisch omhoog gegaan als gevolg van de wisselkoersunificatie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). We denken dan ook gelijk aan de brandstofprijzen, die nu liggen tussen SRD 10 en SRD 11 voor een liter gasoline of diesel. De consument werd door de regering voorgehouden, dat de verhoging van de benzineprijzen onvermijdelijk was, gezien de pompprijs toen gebaseerd was op een koers van SRD 7.52. Gezien de wisselkoers van de Centrale Bank nu rond de SRD 14 ligt, waren de aanpassingen bij de pomp onvermijdelijk geworden. Vervolgens kwamen er vanwege verschillende bedrijven aankondigingen, dat zij genoodzaakt zijn, hun prijzen te verhogen. Net als de pompprijzen waren de prijsaanpassingen flink, want bijvoorbeeld de prijs van melkproducten ging met bijna 95 procent omhoog, vanwege de grondstoffen die zij moeten importeren. Ook andere bedrijven lieten er geen gras over groeien en gaven per e-mail of per brief te kennen, dat hun prijzen afhankelijk zijn van de wisselkoers. Keerpunt begrijpt wel waar deze verhogingen vandaan komen, maar wij vragen ons af, waar het volk het geld vandaan moet halen. Prijzen worden à la dol verhoogd en het salaris van de burgers is niet meer geworden door de wisselkoers.

Ons besteedbaar inkomen was al drastisch afgenomen en nu met al die extra prijsverhogingen, zullen we ongetwijfeld verder verarmen. Keerpunt wist vooraf dat we gezamenlijk zullen moeten doorbijten in deze zure appel, maar de vraag is of het niet op een andere manier wat dragelijker kan zijn, door bijvoorbeeld extra belastingen los te laten op de goudmijnbouwsector. Alles behalve op het arme volk, dat het al moeilijk genoeg heeft.

Het volk heeft de afgelopen 10 jaar in feite reeds een enorme last moeten dragen door de reeds verhoogde brandstofprijzen en de prijzen in de winkels, die ongetwijfeld weer zullen toenemen. Dit is het funeste resultaat van 10 jaar paars, want door de paarse leiders zijn wij in 2010 van een wisselkoers van SRD 2,80 gegaan naar SRD 14,018 in 2020. Keerpunt heeft 10 jaar lang gewaarschuwd en gepleit voor het aanstellen van betere leiders en een beter beleid en hoopte daarom, dat er daadwerkelijk een positieve verandering zou komen voor het Surinaamse volk. Minister Saskia Walden mag dan wel verkondigen dat de prijzen van basisgoederen al gebaseerd waren op een koers van 14 SRD/15 SRD voor de US-dollar. ‘’De unificatiekoers van 14.29 SRD voor 1 US-dollar verschilt niet veel met die koersen waar de hele economie heel lang op heeft gedraaid’’, aldus Walden. Hoewel de moederbank een koers van 7.52 hanteerde, maakten handelaren volgens de minister, allang gebruik van de eerdergenoemde hogere koers. De minister rept wijselijk niet over de geünificeerde douanekoers die ook doorberekend zal worden door de importeurs. Keerpunt vraagt zich af of het systeem van klachten doorgeven, daadwerkelijk zal werken bij oneerlijke prijsverhogingen, want wie garandeert ons dat deze handelingen daadwerkelijk worden gecontroleerd door het ministerie? Illegale handel en prijsopdrijving brengen elke economie in gevaar, maar dat hoeven wij niemand te vertellen, we voelen de prijsstijgingen allemaal, gezien het feit dat elke consument nu minder heeft te besteden.

More
articles