President Chandrikapersad Santokhi heeft bij het indienen van de begroting gezegd, dat de totale inkomsten na verwerking van de wisselkoers, ruim SRD 15,4 miljard bedragen. Volgens de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, is met een totaal aan leningen van SRD 4,8 miljard en met een totaal aan uitgaven van SRD 22.1 miljard, het werkelijke verschil, dus het tekort SRD 11.5 miljard. “Wat je leent heb je niet en dat zal je moeten terugbetalen”, zegt de voorzitter van de VES.
Ramautarsing vraagt zich af waar de belofte van de regering is gebleven om het begrotingstekort terug te brengen naar 5 procent van het bruto binnenlands product. (bbp). “Hoe is het mogelijk dat met alle bezuinigingen die de regering heeft afgekondigd, het tekort veel hoger wordt? Volgens Ramautarsing zal de regering haar uitgavenbeleid drastisch moeten aanpassen.
Ook Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), zegt dat de sector gehoopt had, dat er voor de lokale productiesector tenminste een bedrag van SRD 500 miljoen zou worden uitgetrokken. In het herstelplaatje is dat voor zowel de economie als voor de jonge en kleine bedrijven, zeer belangrijk. Naar aanleiding hiervan heeft de redactie getracht een reactie te krijgen van financieel deskundigen.
“Als de begroting aangeeft wat de inkomsten en uitgaven zijn en daarbij ook vermeldt wat de leningen bedragen, praten wij over verschillende dingen: leningen komen op de balans, inkomsten en uitgaven op de lopende rekening (in ondernemingstermen: de winst en verlies rekening met de kasstroom vermelding). Leningen moeten binnen een looptijd daarvan worden afgelost (dat komt tot uiting in de balans: elke periodiek aflossing doet deze post verminderen) en daarnaast moet ook de rente betaald worden, dat zijn kosten en die gaan via de uitgaven (die daardoor omhoog gaan).
Het zonder deze condities optellen van de volledig uitstaande bedragen van leningen bij de inkomsten en uitgaven, zoals het artikel dat weergeeft, lijkt mij niet juist en ik twijfel eraan of Ramautarsing dat zo gezegd of bedoeld heeft. Hier is duidelijk nuancering en betere uitleg nodig. De VES zou dat heel goed kunnen doen ter ondersteuning van de verheldering van de voor het publiek moeilijk uitlegbare begrotingssystematiek. Nu ontstaat miscommunicatie”, aldus een financieel deskundige tegenover De West naar aanleiding van een reeds gepubliceerd artikel in een ochtendblad.
Een econoom reageert verder op hetzelfde artikel, dat Bilkerdijk kennelijk graag ziet dat er een bedrag van SRD 500 miljoen wordt uitgetrokken voor de lokale productiesector, maar in het artikel worden geen concrete voorstellen genoemd, alleen een indicatie dat dit voor de economie en kleine bedrijven cruciaal is. “Open deur en de wens van elke serieus betrokkene, maar zal door gestructureerde onderbouwing en daardoor gedragenheid van de vertegenwoordigde groepering via ondersteuning van bijvoorbeeld de SER, aan betekenis kunnen winnen. Met dit soort verslaggeving bereiken wij niet veel anders dan een kleuring van het sentiment, terwijl bijvoorbeeld Van Schaaik en Lau, heel concreet met gebruikmaking van erkende wetenschappelijke tools (o.a. het Surya model, ‘full’ en ‘light’), gemotiveerde doorrekeningen maken van een aantal die zeer bruikbaar kunnen zijn in de discussie die in het parlement zal volgen over de begroting. Uiteindelijk zullen de specialisten van het IMF hun wetenschappelijk verantwoorde benaderingen geven waaruit naar alle waarschijnlijkheid een goed gestructureerd plan tevoorschijn komt dat de nationale en met name de internationale steun kan krijgen om (mogelijk nog eens verantwoord ) het anker moet vormen voor stabilisatie en op de langere duur herstel van een opwaartse ontwikkeling.
Het is nog veel te vroeg nu al daarop te anticiperen anders dan door aan te geven, dat er nog veel werk verzet moet worden voordat het beeld tevoorschijn komt dat de Surinaamse samenleving zal kunnen volgen om uit de desastreuze neergang van de afgelopen jaren te komen”, zegt de financiële deskundige.