Deel personeel BiZa wil andere minister:

‘Minister bezig met heksenjacht op andersdenkenden’

Een deel van het personeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), is gisteren onder leiding van de Algemene Bond Personeel Binnenlandse Zaken, naar het Kabinet van de Vice-President getogen om hun ontevredenheid te uiten over het functioneren van BiZa-minister Bronto Somohardjo. Aliza Grant, voorzitter van de bond heeft namens het personeel, een petitie ingediend bij vicepresident Ronnie Brunswijk, waarin onder andere gevraagd wordt minister Somohardjo op een ander ministerie in te zetten. De ambtenaren geven ook aan dat zij het vertrouwen in de minister opzeggen. Zij willen dat de regering een capabel persoon, de kans geeft om het ministerie van BiZa, het hart van de overheid, te leiden. Grant zegt dat indien nodig, de acties van de bond verscherpt zullen worden.

“De huidige minister probeert met kunstgrepen en zogenaamde schokkende onthullingen, zijn positie in stand te houden en verstrekt daarbij onjuiste informatie en schendt de privacy van werknemers. Over het maken van beleid tast een ieder nog steeds in het donker”, aldus de petitie. Volgens het personeel ligt de focus van de minister op het voeren van een politieke strijd en een heksenjacht op politiek andersdenkenden in plaats van het maken van beleid op het ministerie. “De kosten voor landsdienaren die al jaren in dienst zijn van het ministerie en nog geen loon ontvangen, rijzen de pan uit.” Er wordt ook gesproken over de hbo-ambtenaren opleiding die nog steeds niet van start kan gaan, terwijl het traject reeds was uitgezet.

In de petitie is ook opgenomen dat enkele leden van de bond meerdere malen klachten hebben gedeponeerd over seksistische opmerkingen die gemaakt worden door de vader van de minister, Paul Somohardjo. Volgens het personeel heeft vader Somohardjo zonder enige hoedanigheid postgevat op het ministerie, terwijl er een gebrek is aan ruimtes. De vicepresident nam de petitie in ontvangst en zei dat de zaak onder de aandacht van de president gebracht zal worden. Hij beloofde dat de zaak onderzocht zal worden, waarna er contact zal worden opgenomen met de bond. Minister Bronto Somohardjo zei later in het programma Magazine4, dat iedereen het recht heeft om te protesteren. Hij stelde tevens dat hij drie soorten ambtenaren op het ministerie heeft aangetroffen, namelijk de inactieve ambtenaren ofwel spookambtenaren, de ambtenaren die een beschikking hebben en geen werkplek, maar wel loon ontvangen en de derde groep, de onzichtbare ambtenaren die een beschikking hebben, maar geen loon krijgen en waarvan ook de gegevens niet te vinden zijn. “Voor die mensen moet er gekeken worden wat er gedaan kan worden. Ze kunnen geen salaris ontvangen, omdat ze een beschikking hebben, maar de resolutie van de president is niet te vinden.” De minister had gisteren een persconferentie gepland over de kwestie maar die werd vanwege omstandigheden weer uitgesteld. Het is nog niet duidelijk wat het standpunt van de regering is in deze kwestie.

More
articles