Covid-gevallen aan het stijgen: Geen commerciële vluchten uit Nederland meer

President Chandrikapersad Santokhi heeft vandaag tijdens zijn bezoek aan de Shri Vishnuschool meegedeeld, dat commerciële vluchten uit Nederland niet meer zijn toegestaan. Alleen repatriatievluchten zullen worden uitgevoerd. “Alleen mensen die terug moeten, mogen onder zware voorwaarden en strenge controle terugkomen”, zei de president. De regering had vorige week nog besloten om één keer per week vluchten toe te staan, maar het aantal covid-gevallen in Nederland  vertoont een sterke stijging. Met name op sociale media waren discussies losgebarsten over het feit dat de regering van plan is het luchtruim open te stellen voor personen uit Nederland, terwijl juist in Nederland het aantal coronagevallen aan het stijgen is. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, zegt in gesprek met De West, dat de discussies uit de samenleving zijn aangehoord.

Daarnaast worden de adviezen van deskundigen met betrekking tot deze kwestie ook opgevolgd. Om toegelaten te worden tot ons land, moesten passagiers een covid-test van nog geen 48 dagen overhandigen. Ramadhin zegt dat het moeilijk is om na te trekken als een certificaat vals is, want ook in Nederland wordt er geklaagd over valse certificaten. Om problemen te voorkomen is er voor de personen die Suriname aandoen een tweede mechanisme ingebouwd, namelijk de quarantaineregel. Niet alleen Surinamers hadden problemen met de komst van mensen uit Nederland. De personen die kort in Suriname zouden verblijven, waren het niet eens met de quarantaineregel. Zij zouden namelijk op eigen kosten voor tien dagen in quarantaine moeten. Vooral de mensen die maar twee weken in Suriname zouden blijven, hebben geklaagd over deze maatregel. Minister Ramadhin zegt dat voor mensen die lang zouden verblijven in Suriname het niet zo erg zou zijn, maar dat kortverblijvers zelf moesten nagaan als het wel zinvol is om te komen als ze tien dagen in quarantaine moeten. Nu alleen repatriatievluchten zullen worden uitgevoerd, is de kous af met deze discussie.

Over het openstellen van het luchtruim voor andere bestemmingen zegt de minister, dat alle bestemmingen geëvalueerd worden. Dat gebeurt op dag- en weekbasis. Ramadhin benadrukt dat een veilige situatie in een land, niet betekent dat je naar het land mag gaan. “Naar Curaçao mogen Surinamers nog steeds niet gaan. Ook als het veilig is en het risico lager is, hebben we toestemming van elkaar nodig om naar elkaar toe te vliegen. Er moet ook afstemming zijn tussen de luchtvaartmaatschappijen”, aldus de minister.

door Priscilla Kia

 

More
articles