OW-minister start onderzoek naar financiële misstanden vuilophaaldiensten

Minister Riad Nurmohammed van Openbare Werken (OW) is op 30 september gestart met een onderzoek naar eventuele financiële misstanden bij de verschillende vuilophaaldiensten. Nurmohammed zei gisteren in het tv-programma Magazine-4, een rapport te hebben van dit onderzoek. Er zullen volgens de minister, landelijk interne controles uitgevoerd worden, om steekproeven af te nemen. Ook is de leiding voor een maand vervangen, zodat er een onderzoek gedaan kan worden.

Momenteel zijn er ook bezuinigingsmaatregelen getroffen. ‘’Op dit moment bezuinigen wij al met enkele duizenden Surinaam-se dollars, maar het is de bedoeling dat wij over enkele maanden bezuinigen in de orde van miljoenen”, zei de minister. Volgens hem zullen personen die verantwoordelijk zijn voor de misstanden, zich moeten aanmelden bij de procureur-generaal.

Er wordt ook bekeken hoe er bezuinigd kan worden door efficiënt om te gaan met vuilophaal. Dit betekent volgens de minister dat de burgerij zelf zal betalen voor vuilophaal en daarnaast verantwoordelijker omgaat met vuil. Numohammed zegt dat op korte termijn, er gestart zal worden met een pilotproject. Onder andere twee ressorten van Paramaribo, zullen deel zijn van dit project. De bewoners zullen ervoor moeten zorgen, dat zij hun vuil gescheiden houden. Op deze manier kan men makkelijk overgaan tot het recyclen of hergebruik van afvalmateriaal. “Als het project succesvol wordt en de burgerij het belang ervan begrijpt, zullen wij landelijk gaan. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat indien de burger zelf betaalt voor vuil, zij minder loonbelasting zal betalen”, aldus Nurmohammed.

De minister merkt op, dat er overal misstanden worden gerapporteerd, soms is het machtsmisbruik. Volgens Nurmohamed is er landelijk misbruik gemaakt van voertuigen en hij zal werk ervan maken om de voertuigen terug naar huis te halen. Een ander voorbeeld dat Nurmohammed aanhaalde is, dat er voor de verkiezingen, beschikkingen thuis bezorgd zijn. “Afpersing is de grootste vorm van machtsmisbruik en dat wordt niet geaccepteerd in de rechtszaak”, aldus de minister. Volgens Nurmohammed zal hij na onderzoek mensen ter verantwoording oproepen. Zo benadrukte hij, dat hij personen zich zullen moeten verantwoorden bij de rechter voor wat zij hebben uitgehaald met de staatsmodellen. Verder zal dit ook voor vuilophaaldiensten gelden. Op de afdelingen van Openbare Werken worden mensen afgeperst voor vergunningen. Deze kwestie zal ook onderzocht worden.

More
articles