Ramadhin: ‘Code rood blijft gehandhaafd’

Ondanks de dalende trend in COVID-19 zich voortzet, is er volgens de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin, nog geen reden voor een hoerastemming. Wel complimenteerde hij de samenleving voor haar bijdrage aan het bereiken van dit resultaat. Ramadhin deelde gisteren tijdens de COVID-19 persconferentie mee, dat er elke dag nog evenveel getest wordt, maar de meeste resultaten zijn negatief. De situatie is nu beter beheersbaar. “Onze positivity rate is gemiddeld op 10 procent, in vergelijking met een maand terug, toen wij nog 35 en 40 procent noteerden”, merkte de bewindsman op. Alhoewel er sprake is van een daling, is Ramadhin vooralsnog voorzichtig om de landencode, die nog op rood staat, aan te passen. “De regering houdt de situatie goed in de gaten, om na te gaan of het aanhoudt of verder daalt, om dan te bepalen of er naar een code oranje overgestapt zal worden. “Voorlopig is het nog code rood. Er lopen nog positieve gevallen rond. We zijn nog lang niet covid-vrij”, aldus Ramadhin. Er is momenteel een daling in de bezetting van isolatiefaciliteiten. Instellingen die zijn benaderd om ‘covid ready’ te zijn, zullen afhankelijk van de bezetting, gefaseerd worden afgeschaald.

Plekken waar personen werden geïsoleerd worden ontruimd. De laatste bezettingsgraad van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) was 11 procent. Vanaf 1 oktober zal het Regionaal Ziekenhuis Wanica de enige faciliteit zijn, die covid-patiënten die positief zijn bevonden, opvangt. Er zijn wel 600 quarantaine plekken nodig, afgestemd op de mensen die uit Nederland komen.

COVID-19 Quickresponse Team

Ramadhin benadrukte wederom, dat wij er nog lang niet zijn en dat er strenger zal worden opgetreden tegen overtreders van de covid-maatregelen. Volgens Ramadhin zijn er nog teveel mensen, die de regels aan hun laars lappen. Minister Kenneth Amoksi heeft aangekondigd dat op 2 oktober het alarmnummer 105 wordt gelanceerd. “Wanneer men het heeft over overtreders, als er een feest bij de buren is of verder in de straat wordt gehouden, mag men dat doorgeven. U hoeft zich niet als een verklikker te voelen. We vragen uw medewerking om de gemeenschap veilig te houden”, deelde hij mee. Amoksi haalde aan, dat er nog teveel mensen zijn die gewoon een huisfeest organiseren. Amoksi benadrukte, dat er strenger zal worden opgetreden. “We gaan u bekeuren en niet alleen de organisatoren zullen worden aangepakt en bekeurd, maar ook de bezoekers’, aldus Amoksi. In de afgelopen 24 uur is 1 persoon positief getest op het covid-19 coronavirus. Er zijn 28 testen uitgevoerd. Er zijn geen mensen overleden. 6 personen zijn genezen verklaard. Het aantal actieve cases is hierdoor verder naar 67 gedaald. Het totaal aantal besmette personen tot nu toe staat op 4.836. Het totaal aantal genezen personen is gestegen naar 4.667. In de ziekenhuizen liggen er 31 personen, in de ICU 7 mensen. In isolatie zijn er 41 personen, in quarantaine 37.

More
articles