‘Overheidsvoertuigen terugvorderen met Anti-corruptiewet’

Het onderzoek naar de verkoop van de 150 dienstvoertuigen die in de periode van januari tot en met juli dit jaar heeft plaatsgevonden, is nu het onderwerp van gesprek in de samenleving. Het ministerie van Openbare Werken onder leiding van minister Riad Nurmohamed, is drukdoende om te onderzoeken of deze transacties rechtmatig zijn, gezien de bedragen niet kloppen met de eigenlijke waarde van de voertuigen. Volgens jurist Antoon Karg staat het ministerie in zijn recht, als er sprake is van een lager bedrag dan de objectieve waarde, want dan is de staat benadeeld. “Als er taxaties gemaakt zijn die als onderbouwing gebruikt zijn, zijn de taxateurs schuldig aan minstens misleiding en mogelijk medeplichtig aan oplichting of fraude. En als de zittende regering de bewijzen daartoe heeft, kunnen ze heel eenvoudig op grond van artikel 14 van de Anti-corruptiewet, de rechtshandelingen nietig verklaren en afgifte vorderen”, aldus Karg. De redactie van De West heeft afgelopen zaterdag de lijst met de verkochte overheidsvoertuigen die nader worden onderzocht door het ministerie van Openbare Werken, in extenso in de krant gepubliceerd en op haar website geplaatst. Bovenaan de lijst prijkt de naam van gewezen vicepresident Ashwin Adhin, gevolgd door ex-minister Ramon Abrahams en de voormalige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Op deze lijst staat ook de naam van voormalig president Desi Bouterse, zijn echtgenote Ingrid Bouterse – Waldring en zijn dochter Peggy Bouterse, die voor een spotprijs, voertuigen hebben gekocht.

Op deze voormelde lijst staan niet alleen klinkende namen, maar ook mensen die ‘diensten’ hebben bewezen aan de regering Bouterse. De lijst bevat niet alleen namen van hooggeplaatste in de samenleving, maar er komen ook namen voor van lijfwachten, medewerkers van het vorig kabinet en beleidsadviseurs. Deze adviseurs van de voormalige regering hebben tegen zwaar gereduceerde tarieven voertuigen kunnen kopen. Zo heeft Ramon Abrahams een Toyota Hilux van het bouwjaar 2019 gekocht voor SRD 16.814, – (USD2.235). Ex-president Jules Wijden-bosch heeft twee voertuigen gekocht, een Ssang Young Rexton bouwjaar 2019 voor SRD 10.395,- ( USD1.382) en een Lincoln MKS bouwjaar 2013 voor SRD 4850, – (USD645).  Op de lijst met verkochte overheidsvoertuigen is ook duidelijk te zien dat ministers van de toenmalige regering, gebruik hebben gemaakt van het presidentieel waardoor zij hun eigen dienstvoertuig voor een gereduceerd tarief mochten overnemen. In de missive van 10 juni 2020 had ex-vicepresident Ashwin Adhin beslist, dat de aanschaf van voertuigen anders zou geschieden dan voorheen.

In deze missive stelde Adhin, dat gezien het feit dat ministers van het kabinet Bouterse niet eerder dan in het jaar 2019 in de gelegenheid waren gesteld om dienstvoertuigen aan te schaffen, de duur van de afschrijving van de voertuigen zeer miniem zou uitvallen. Hiermee bedoelde de ex-vicepresident, dat de overname van de voertuigen zou worden vastgesteld naar rato van 10 procent van de taxatiewaarde. Vervolgens werd in de missive ook opgenomen dat de vicepresident en de president, eveneens deel zouden uitmaken van deze regeling en wel voor zeker twee voertuigen.  Gebleken is dat de lijst met ongeveer 150 overheidsvoertuigen een weergave is van zware benadeling jegens de staat Suriname. “Gezien ook ex-ministers voertuigen van ongeveer USD 35.000, – met een bouwjaar 2019 hebben gekocht voor een bedrag van nog geen USD 5000, -, is het zeker de moeite waard om deze transacties nader te onderzoeken”, aldus een jurist.

More
articles