Terwijl het gras groeit, sterft het paard!

Onlangs is er een brandstofverhoging doorgevoerd, momenteel wordt bij GOw2 SRD 10.81 voor een liter benzine neergeteld. Bij SOL moet SRD 11.40 neergeteld worden voor een liter benzine en voor super unleaded SRD 11.58. Bij RBE kost ongelode benzine SRD 11.32 voor een liter. Diesel bij Gow2 is SRD 10.04, bij SOL SRD 10.67 en bij RBE SRD 10.55. Eerder deze week is de koers ook geünificeerd, momenteel wordt er voor 1 US-dollar SRD 14,018 neergeteld, en om USD op te kopen SRD 14,290.

De governor van Centrale Bank van Surinaamse benadrukte, dat de koersunificatie voor de hele economie geldt. De brandstofverhoging en de koersunificatie maken deel uit van een pakket aan maatregelen dat ervoor moet zorgen dat de schuldenlast verlicht wordt en de economie weer opgebouwd.

Hoewel de president gezegd heeft dat er verzachtende maatregelen geïmplementeerd zouden worden voor met name de sociaal zwakkeren, is er tot op heden nog geen enkele maatregel bekendgemaakt waaruit blijkt dat deze groep tegemoet wordt gekomen. Regering, waar zijn de beloofde maatregelen en de transparante communicatie gebleven? Wat er nu gebeurt, is bijna desastreus te noemen. De sociaal zwakkeren hebben met deze maatregelen geen overlevingskans. We zijn ons ervan bewust, dat de maatregelen bedoeld zijn om de begrotingstekorten te dekken, maar bepaalde groepen moeten wel ontzien worden. Hoe de zaken nu eruit zien, kunnen we zeggen dat terwijl de economie weer aan het stabiliseren is, armoede toeneemt. Mensen zullen de eindjes nauwelijks nog aan elkaar kunnen knopen. President, had u niet beloofd, dat in plaats van het leven moeilijker te maken voor het volk, u de salarissen waardevast zou maken? De diverse verhogingen moeten voor welvaart en wederopbouw zorgen, maar hoe kunnen we een bijdrage leveren als de koopkracht zo zwaar is afgenomen. Dan zullen we wel de beste maatregelen hebben, maar geen enkele middelen die binnenkomen. Gaan we misschien richting het International Monetair Fonds, dat onder andere eist, dat alle subsidies worden afgeschaft? Het zat eraan te komen dat de bustarieven verhoogd zouden worden, maar waarom wordt er bijvoorbeeld helemaal geen rekening gehouden met onze ouderen? Een ritje met de bus ligt nu buiten het bereik van menig gepensioneerde die alleen over een AOV beschikt. Sommige groepen worden onevenredig hard getroffen en dat zou toch voorkomen moeten worden.

More
articles