MEER INFORMATIE OVER COVID-DODEN GEWENST

Een vraag waar veel mensen nog geen antwoord op hebben gekregen, is hoe het komt dat Suriname met veel minder coronagevallen dan Frans-Guyana, toch een hoger aantal covid-doden noteert. SARS-CoV-2, meer bekend als het nieuwe coronavirus, is nieuw voor de gehele wereld. Het is daarom onverstandig om gewoon te roepen wat er allemaal mis is met ons beleid, de behandeling of de medicijnen die gegeven worden. Suriname kan beter om de tafel gaan zitten met de gezondheidswerkers van Frans-Guyana en praten over hoe zij het virus aanpakken. Wat is het verschil? Daarnaast zou het goed zijn als de overheid meer informatie zou verstrekken aan de gemeenschap, bijvoorbeeld in welke leeftijdscategorie de mensen zitten die tot nu toe besmet zijn geraakt en overleden zijn aan de gevolgen van COVID-19. Ook zou het goed zijn als de gemeenschap geïnformeerd wordt over de onderliggende aandoeningen die deze mensen hadden. Gezien de privacy van de overledenen gewaarborgd moet zijn, hoeven we geen namen te hebben, maar wel de geslachten, de leeftijden en onderliggende aandoeningen. Deze informatie kan publiekelijk gemaakt worden, zodat mensen met deze aandoeningen ook extra voorzichtig kunnen zijn in deze periode. Een ander punt dat ook in twijfel wordt getrokken is, of al de mensen die overleden zijn, werkelijk aan COVID-19 zijn overleden. We horen de geluiden onder familieleden, maar die zijn bang om te praten. Om dit nu te bespreken, zal het ons voeren naar een hele andere discussie.

Belangrijk is dat het ministerie van Volksgezondheid gaat onderzoeken hoe het komt dat ons land zoveel doden noteert. Dit onderzoek en de presentatie van de resultaten hiervan zou overigens ook kunnen helpen om de twijfels over de deskundigheid van onze zorgsector weg te nemen en zal de risicogroepen nopen tot meer voorzichtigheid.

More
articles