‘Noodzakelijke maatregelen, regering kan niet blijven lenen’

De voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) tevens CEO van de Finabank, Eblein Frangie, zegt in het radioprogramma ABC Aktueel, geen geld meer te zullen lenen aan de regering. Volgens Frangie moet de regering overgaan tot bezuiniging. ‘’De banken zijn niet meer in staat te lenen’’, zegt hij.

“We komen er niet onderuit, dat na jarenlang van het stimuleren van de economie met leningen, dat er een periode aankomt waar de overheid niet meer kan lenen. Blijven lenen om je onkosten te betalen, is geen optie”, zegt Frangie. Hij benadrukt dat de SBV de regering reeds erop had gewezen, dat zij de governmenttake moest verhogen, unificatie van de koers toepassen en ook fiscale maatregelen treffen, om de scheef gegroeide economie weer op rails te kunnen krijgen. Volgens Frangie is de koersunificatie noodzakelijk om de economie te stabiliseren.

“De economie is in de afgelopen periode behoorlijk scheef gegroeid, er is flink gestimuleerd, maar niet met eigen geld.

Uiteindelijk kan je niet blijven lenen en moeten de leningen terugbetaald worden. Op den duur moet je je eigen geld gaan verdienen”, aldus Frangie. Verder hoopt Frangie, dat de regering met bezuinigingsmaatregelen komt en dat op korte termijn, er fiscale hervormingen doorgevoerd worden. Volgens Frangie zijn we met zijn allen genoodzaakt onze leefstijl en de wijze waarop we zaken doen, aan te passen aan de aangepaste prijzen.

“Dit is eigenlijk het resultaat van niet voldoende te hebben gespaard in jaren dat het heel goed ging, en nu moeten we het gelag betalen. Ik zie op korte termijn geen andere optie, dit zijn de rationele opties. Deze maatregelen zouden eigenlijk in 2015 genomen worden, helaas is men toen niet op deze manier doorgegaan om de economie te verduurzamen”, aldus Frangie.

More
articles