Regering wil USD 2 miljard uit voorschot oliereserve

Om de grote schuldenlast te verkleinen, wil de regering een voorschot van USD 2 miljard nemen op de oliereserves die voor de kust van Suriname zijn gevonden. Dat heeft president Chandrikapersad Santokhi gisteren tijdens een persconferentie bevestigd. Het staatshoofd benadrukte, dat er geen andere keus is dan diverse maatregelen door te voeren die pijnlijk zijn, maar er is nu geen andere uitweg. Volgens de president komt zijn regering er niet onderuit om voor de bevolking vervelende maatregelen te nemen zoals het verhogen van de brandstofprijs en het afschaffen van de subsidies op water en elektriciteit.

‘’Met doorgaan met lenen lossen we de crisis niet op. We hebben tot nu toe drie olievondsten waardoor er voor USD 50 miljard aan inkomsten zijn voor Suriname, als er productie komt.

Dat is een gigantisch bedrag. Daarom kijken we nu naar de mogelijkheden. De rijkdommen van Suriname komen het volk toe”, aldus de president.

Volgens de president en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, is er goedkoop kapitaal beschikbaar in de wereld vanwege de coronapandemie. De regering heeft inmiddels ook aangeklopt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF zou bereid zijn financiële injecties te geven en te helpen bij het herschikken van de schulden. Ook Nederland en de Verenigde Staten hebben hulp op dit vlak toegezegd. Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, is er veel interesse uit het buitenland om in Suriname te investeren.

More
articles