OORZAAK EN GEVOLG

Verreweg de meeste bezitters van voertuigen, of het nou zwaar materieel, bussen of gewone auto’s betreft, waren gisteren zeer onaangenaam verrast door de opeenvolgende verhogingen van de brandstofprijzen tot meer dan 10 SRD per liter. Kortom, een ieder die een verbrandingsmotor bezit, is momenteel onplezierig gestemd, omdat verhogingen van brandstoffen altijd een inflatoir effect hebben binnen een economie, want een ieder die meer voor gasoline en diesel moet neertellen, zal de extra kosten trachten op iets anders te verhalen of het nu via de verkoop van goederen is of bij het verlenen van diensten. Ook zijn er velen die meteen met tal van verwijten op de proppen komen naar de regering Santokhi, die genoodzaakt is bepaalde verhogingen toe te passen, omdat ze met enorme begrotingstekorten zit en toch aan haar maandelijkse verplichtingen moet voldoen. De regering moet onder meer maandelijks de ambtenaren op tijd betalen, haar olierekening die al opgelopen is tot 70 miljoen dollar proberen af te lossen, verder moet ze medicijnen zien in te kopen en ook de gasrekening moet tijdig betaald worden.

En juist daar zit ze met de handen in het haar, omdat haar inkomsten dit allemaal niet meer kunnen dragen. Voorts heeft ze een totaal staatsbankroet overgenomen van de regering Bouterse, dat óók nog verzwaard is met een torenhoge buitenlandse en binnenlandse schuld. De ellende waar we nu mee zitten, is veroorzaakt door tien jaar wanbeleid van de twee NDP-regeringen onder leiding van Desi Bouterse, die nu in alle stilte doet alsof zijn neus bloedt.  Zijn regeringen met een Hoefdraad op de voorplecht, hebben een financieel wanbeleid van verspilling en corruptie gepleegd, waar je gerust U tegen kan zeggen. De regering Santokhi heeft een volledig geplunderde staatskas overgenomen en is daardoor nauwelijks in staat aan haar maandelijkse verplichtingen te voldoen. Uit pure kwaadaardigheid en sabotage, heeft men al de middelen van staat opgemaakt en doodgewoon ook gestolen om zo het de regering Santokhi na de overdracht, het regeren onmogelijk te maken. De regeringen Bouterse vanaf 2010, zijn de oorzaak van de zware economische crisis waar dit land thans onder gebukt gaat. Zeker 6 jaar lang heeft de regering Bouterse dit land nog weten te besturen, door tal van buitenlandse leningen te plegen en het op te zadelen met een schuldenvraagstuk, dat nu in de schoot van de regering Santokhi is geworpen. De gevolgen van dit wanbeleid zijn wél dat de regering Santokhi, een financieel-economische reddingsactie moet plegen, om ons allen uit deze crisis die een ieder voelt, te halen.

Men zal tal van voor dit volk pijnlijke maatregelen moeten nemen, om de staatshuishouding weer op spoor te krijgen. Enkele maatregelen die zullen moeten volgen, hebben betrekking op het afbouwen van staatssubsidies in de nutsvoorzieningen water en elektriciteit, het verhogen van de brandstofprijzen, en een op verantwoorde wijze saneren van het overheidsapparaat, waarin mensen rondlopen, die totaal geen prestatie leveren voor het aan hen betaalde loon. Al deze maatregelen zullen zwaar vallen voor de mensen die het financieel nu al zo moeilijk hebben, maar het is niet anders, omdat zonder deze maatregelen, de economische ontreddering alleen maar erger zal worden. De woede van bepaalde mensen die al verarmd zijn door het beleid van de regering Bouterse is volkomen begrijpelijk, maar men moet de schuld van dit alles niet op het bord van de regering Santokhi plaatsen, maar wél zéér nadrukkelijk kijken naar waar de oorzaak ligt, dat we het nu veel slechter hebben met een koers van SRD 14 en hoger voor een dollar, dan de wisselkoers die we in 2010 kenden van SRD2.80,-  voor dezelfde Amerikaanse dollar. In de komende tijd zullen we met nog meer pijnlijke financieel-economische maatregelen geconfronteerd worden en dat allemaal met het uiteindelijke doel van economisch herstel en groei. De regering zegt het dan nog niet met zoveel woorden, maar al de impopulaire c.q. pijnlijke maatregelen moeten naar onze mening, de weg effenen naar het Internationaal Monetair Fonds, IMF, dat onder gunstige voorwaarden Suriname een forse financiële injectie zal verstrekken om uit de crisis te geraken. Het is momenteel namelijk niet anders, we moeten het pad dat zal leiden tot herstel bewandelen, anders zullen we nog dieper wegzinken en dan zal het lijden van dit volk nog veel erger zijn. Mensen die anderen oproepen tot massaprotest, dienen te weten dat zelfs dit toonbeeld van zwaar ongenoegen onder deze omstandigheden, niet zal leiden tot snelle verbetering.

 

More
articles