Geen aanpassing bustarieven als governmenttake wegvalt

De brandstofprijzen zijn gisteren plotseling fors omhoog gegaan nadat de Centrale Bank van Suriname, eergisteren de officiële wisselkoersen voor de USD en de euro heeft vastgesteld. Niet lang terug was de regering met de bushouders overeengekomen om bustarieven te verhogen. Met de verhoging, komt de subsidie weg te vallen. De hoge brandstofprijzen zullen zeker doorwerken in de prijzen van goederen en diensten. Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), zegt in gesprek met De West, dat hij geen voorstander is van de aanpassing van tarieven.

Volgens hem zal het redelijk zijn als de governmenttake op brandstof gedeeltelijk wegvalt.

President Santokhi heeft gisteren tijdens een werkbezoek aan het district Para beloofd dat de governmenttake gedeeltelijk zal wegvallen. De staat zal minimaal SRD 1 – SRD 2 inleveren, waardoor de benzineprijs beneden SRD 10 zal blijven. Sahadew-Lall zei dat de situatie een beetje verholpen zal worden als de governmenttake wegvalt. De bussen zouden ook de klapstoelen terug kunnen plaatsen om de kosten te dekken. “We kunnen niet steeds weer hetzelfde volk uitmelken. De aanpassing van de brandstofprijzen is even genoeg. Als de situatie zich verder stabiliseert, zullen we met de regering praten over betere financiële outputs”, zegt Sahadew-Lall.

Hij geeft aan dat de vorige regering de aanpassing van tarieven steeds heeft aangehouden. De tarieven zijn volgens hem nooit met meer dan SRD 1 verhoogd, waardoor deze regering de tarieven met meer dan SRD 3 heeft moeten verhogen. “We staan solidair met de regering. Ze hebben niet gestolen om vervolgens de benzineprijs te verhogen om schulden te betalen. We verwachten niet meteen een aanpassing.” Hoewel Sahadew-Lall aangeeft dat het tarief niet is wat het wezen moet, zegt hij dat de bushouders de regering en de financieel-economische situatie van het land begrijpen. “We kunnen de samenleving niet eronder laten lijden. Het zal een negatief effect hebben op ons, want we zullen het merken aan de aanloop van passagiers”, stelt Sahadew-Lall.

In tegenstelling tot Sahadew-Lall zegt John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), dat de bustarieven waarschijnlijk weer aangepast moeten worden. Dit zegt hij vandaag in gesprek met Starnieuws. Mahadewsing heeft later op de dag een onderhoud met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, waarna het duidelijk zal worden als de aanpassing er komt. Op de vraag waarom de bushouders bij de onderhandeling over de tarieven niet meteen gewerkt hebben met de zwarte marktkoers van SRD 14, zegt Sahadew-Lall dat de VOSOV een aantal voorstellen had. Het gaat hier om SRD 3,85 voor een stadsrit met brandstofcompensatie, SRD 6,30 voor een stadsrit met brandstofcompensatie en SRD 6,80 voor een stadsrit berekend op de koers van SRD 14, maar dan met een maximale benutting van de zitplaatsen in de bus. “Men heeft bepaald dat de tarieven naar SRD 5 worden gebracht omdat er maar 20-24 personen in de bussen zullen zitten. We hebben toen besloten om in te leveren, maar het tarief per stadsrit zou SRD 6,30 moeten zijn als we met volle bussen zouden rijden”, aldus Sahadew-Lall.

-door Priscilla Kia-

 

 

More
articles