Ramadhin waarschuwt voor ‘huismiddeltjes’ tegen corona

Op sociale media circuleren al enige tijd berichten, waarin personen zich voordoen als arts en stellen, dat ze een middel hebben tegen COVID-19. Er zijn ook mensen die gratis middelen verstrekken. In alle gevallen gaat het om middelen niet geregistreerd zijn en waarvan de werking dus niet wetenschappelijk is onderzocht. De minister van Volksgezondheid tevens arts Amar Ramadhin, waarschuwt in het radioprogramma ABC Aktueel, de samenleving voor deze middeltjes.

De samenleving moet zich, aldus de minister, niet laten misleiden door deze ongeregistreerde middeltjes te gebruiken, gezien deze een mogelijk gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. “Wij keuren de covid-wonderdranken of een middel, welke mensen zou moeten genezen, ten zeerste af. Wij staan natuurlijk open voor discussie. Wij respecteren alle mensen die met goede bedoelingen ook proberen om mensen te beschermen”, zegt Ramadhin.

Volgens Ramadhin staat Volksgezondheid garant voor de waarborging van de gezondheidzorg, maar ook moet het garant staan dat er geen misbruik gemaakt moet worden. ‘’We weten dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangegeven, dat er geen medicamenten zijn voor COVID-19’’, zegt hij. Ramadhin zegt, dat de producten niet zomaar aan de man gebracht moeten worden, omdat ze niet getest zijn op hun werkzaamheid.

“Ik hoop niet dat zaken dusdanig escaleren, dat als je iets inneemt, er lever- of niervergiftiging kan optreden. Indien men zegt dat de middeltjes werken, moeten we bewijs hebben, omdat we in het kader van een goed onderzoek naar een geneesmiddel, de middelen niet zomaar kunnen toedienen”, zegt Ramadhin. Verder zegt hij, dat het gewoon toedienen van wondermiddeltjes het systeem van de volksgezondheid verder belast, omdat men vaak niet genoeg weet wat de bijwerkingen zijn. Er zal volgens Ramadhin streng opgetreden worden tegen mensen die zich schuldig maken aan het aanbieden van de illegale wonderdrankjes. “De aanbieders moeten verantwoordelijk zijn en of aansprakelijk gesteld worden. Nogmaals, wij hebben respect voor de traditionele genezing, echter moet het gebeuren met goed overleg binnen de wetgeving”, zegt hij.

Ramadhin zegt, dat hij samen met de minister van Justitie en Politie en bestuursdienst bezig is na te gaan of mensen op een illegale en onterechte wijze bezig zijn, indien zij deze producten aan de man brengen.

 

More
articles