Haken en ogen aan legalisatie Brazilianen

De Braziliaanse ambassadeur in ons land, Laudemar Aguiar, bracht onlangs een bezoek aan diverse ministeries. Tijdens dit bezoek haalde de ambassadeur de situatie van de in ons land verblijvende Brazilianen aan. Een groot deel van hen is werkzaam in de mijnbouwsector, maar beschikt niet over een verblijfsvergunning. De ambassadeur pleitte ervoor om deze groep, een legale status te geven. De politicus Carl Breeveld zegt desgevraagd, dat legalisatie geen probleem hoeft te zijn. “Indien de legalisatie volgens de juiste regels, want er zijn wetten en regels voor vreemdelingen, plaatsvindt, zou er geen vuiltje aan de lucht moeten zijn”, zegt Breeveld.

Er zijn wetten voor vreemdelingen, die aldus Breeveld, gevolgd dienen te worden. Ook moet de bevolkingspolitiek volgens hem eerst goed gevoerd worden. “Lettende op de regels, hebben ze geen voorkeursbehandeling nodig. Ik denk ook niet dat er tal van Brazilianen zitten te popelen om Surinamer te worden, gezien ze hun nationaliteit voor het leven hebben. Ook zijn er anno 2020 nauwelijks enkele Brazilianen die in ons land vertoeven”, zegt Breeveld.

DA’91-voorzitter Angelic del Castilho huldigt hetzelfde standpunt. Zij zegt tegenover een lokaal medium, dat de bevolkingspolitiek eerst goed gevoerd moet worden, alvorens men overgaat tot legalisatie. “Er moet beleid gemaakt worden dat moet aangeven, welke type vreemdelingen toegelaten worden”, aldus Del Castilho. Volgens haar moet het legaliseren van vreemdelingen, Suriname niet nadelig uitkomen.

More
articles