De regering heeft protocollen opgesteld waarbij aanbevelingen voor het veilig openstellen en openhouden van casino’s in Suriname ten tijde van de corona-epidemie met inachtneming van de COVID-19 maatregelen en de nodige beheersmaatregelen, zijn opgenomen. Helaas zijn er tot op heden geen protocollen gecreëerd voor evenementen in de open lucht. De ondernemers die financieel hieronder gebukt gaan, hebben hun misnoegen hieromtrent al meerdere keren kenbaar gemaakt, want in het buitenland kunnen evenementen wel doorgaan met 200 personen binnen en 400 personen buiten. Het dragen van een mondmasker en het registreren van de aanwezigen, blijft in het buitenland dan ook verplicht. Daarom als organisaties gaarne een openbaar evenement willen organiseren, moeten zij dat doen volgens een stappenplan en enkele tips om het eventuele evenement covid-proof te maken. Voor dat een evenement kan doorgaan, moet je een ‘Covid Event Scan’ invullen.
Op basis van enkele vragen, krijgt het evenement een groen, oranje of rood label. Bij een groen label, ben je volledig in orde conform de veiligheidsvoorschriften, bij een oranje label zijn er nog enkele punten ter verbetering en bij een rood label, kan je evenement niet doorgaan. Zo gaat men tegenwoordig tewerk in het buitenland met betrekking tot het covid-proof organiseren van activiteiten. Voor de evenementenbranche in Suriname ligt het helaas anders, want die heeft sinds maart geen activiteiten meer kunnen ontplooien, ofschoon zij meerdere malen heeft aangegeven, dat zij bereid te zijn zich te houden aan de covid-protocollen.
Deze ondernemers hebben ook via de media bevestigd, dat zij willen meedenken en ook bereid zijn te investeren in de nodige veiligheidsvoorschriften, zodat de sector ook weer werkgelegenheid kan bieden aan de vele werkloos geraakten die sinds midden maart zijn thuis gezet.
“Ik heb al zes maanden geen inkomsten, evenementen waren mijn bron van inkomsten. Hierdoor ga ik langzaam failliet’’, zegt een organisator van grote evenementen in ons land. Hij heeft van alles geprobeerd, maar de regering houdt haar poot stijf. Keerpunt is van mening, dat veel ondernemers een zware periode hebben doorgemaakt in het afgelopen half jaar en hierdoor hebben een aantal zelfs hun bedrijf moeten sluiten. De coronapandemie is voor velen een nekslag geworden en hierdoor hebben ook veel werknemers hun baan verloren. Veel van hen hebben tot nu toe geen andere baan kunnen vinden, waardoor de werkloosheid enorm is toegenomen.