Aanvraag indiening nadat mijnbouwrechten zijn verkregen

(foto: Ivan Summerville)

De regering Santokhi heeft gisteren in het parlement informatie verstrekt over de stand van zaken en de maatregelen die genomen moeten worden in verband met de huidige financieel economische situatie van ons land. Vicepresident Ronnie Brunswijk, gaf naar aanleiding van een opmerking van Ashwin Adhin inzake een uitverkoop van de natuurlijke hulpbronnen van ons land aan, dat er pas sprake was van uitverkoop, tijdens de regering Bouterse II. De uitspraken werden op 1 september jl. door Adhin gedaan, waarna Brunswijk beloofde een onderzoek te zullen instellen. Hij zei dat hij zal laten zien hoe mensen overnight mijnbouwrechten hebben gekregen van de regering Bouterse.

Brunswijk kwam met een lijst op de proppen waarbij iemand een mijnbouwrecht op 9 juli heeft gehad, maar dat die persoon pas op 9 augustus een aanvraag heeft gedaan. “Ik kon mijn ogen niet geloven, dat ook iemand een mijnbouwrecht 21 januari kreeg en hij pas op 14 februari een aanvraag had ingediend. Dat betekent dat men wilde antidateren, maar niet goed heeft gekeken, waardoor men fouten heeft gemaakt”, stelde Brunswijk. Hij deelde mee dat op 21 januari zeven mijnbouwrechten zijn toegekend, waarvan de indiening pas in februari is geschied. Op 4 juni 2020 en 11 juli 2020 zijn ook mijnbouwrechten uitgegeven, waarvan de aanvragen respectievelijk op 5 juni en 12 juli zijn gedaan. Brunswijk zei, dat er meer dan 30 mijnbouwrechten zijn die dezelfde status hebben.

Hij vroeg zich af hoe, dat kon en gaf aan dat er zelfs in de nachtelijke uren, wanneer kantoren gesloten zijn, gewerkt is om zaken in te dienen. “Wanneer men praat over uitverkoop is dit een model”. Er is instructie gegeven aan de minister van NH, om deze rechten in te trekken en zaken grondig te onderzoeken. Indien blijkt dat de aanvraag voldoet aan de voorwaarden zullen zij een nieuwe beschikking tegemoet zien, maar wanneer zaken niet correct zijn dan blijft die ingetrokken.

Ten aanzien van de skalians zei Brunswijk dat er skalians bezig zijn in het Boven Saramacca gebied, rondom het stuwmeer en langs de oostgrens. Volgens de vicepresident is er jarenlang een gedoogbeleid gevoerd ten aanzien van de skalians aan de oostgrens. De vorige regering zou een skalianhouder een eenmalige toestemming hebben verleend voor eenmalige exploitatie in het stuwmeergebied vanaf 15 mei 2019 tot 31 december 2021. “We gaan het gedoogd beleid niet voortzetten. We zijn in gesprek met alle skalianhouders om voor 31 dec 2021, de activiteiten te beëindigen. Na 31 december zal er geen verlenging plaatsvinden”, stelde de vicepresident.

Brunswijk zei dat de vorige regering wat zij gedaan heeft, in de schoenen van anderen wilde schuiven, als de computers niet daar waren. Adhin reageerde na de toespraak van Brunswijk door te zeggen dat de uitverkoop gedaan is door multinationals. Brunswijk, zei daarop dat het niet uitmaakt want er zijn ook veel Surinaamse bedrijven die grote lappen grond hebben gehad voor exploitatie.

door Priscilla Kia

 

More
articles