Gezwendel met Venezolaans goud Suriname deel van circuit

Een onderzoek naar de netwerken van de kwikhandel in de Amazone onthult, hoe Venezolaans goud wordt witgewassen in legitieme toeleveringsketens en zou kunnen eindigen in producten die zijn gemaakt door ‘s werelds grootste bedrijven. Informaliteit en corruptie heersen in de Guyana-schildregio, waar illegale goudwinning de wielen van de economieën smeert.

In Guyana worden politieagenten gezien met zwaardere gouden kettingen en armbanden dan de mijnwerkers zelf, en in de buurtwinkels van sommige dorpen wordt de prijs van basisproducten in grammen goud vermeld. De industrie is zo machtig dat ze een schaduwindustrie van miljoenen dollars van kwik voedt. Een onderzoek naar de dynamiek van de formele en informele kwikhandel in de Guyana-schildregio wees uit dat goud dat wordt gewonnen in Guyana, Suriname en Venezuela, langs dezelfde smokkelroutes stroomt. Complexe netwerken verplaatsen hun rijkdommen door de binnenlandse oerwouden, over ongecontroleerde grenzen en door grote havens aan de Noord-Atlantische Oceaan. De noordoostelijke Amazone is een van de belangrijkste doorvoerpunten geworden voor illegaal Venezolaans goud, zoals beweerd door meerdere goudhandelaren, handelaars en wetshandhavers. Ze beweren dat het goud door de regio wordt verhandeld en van zijn oorsprong wordt geschrobd, en uiteindelijk zijn weg vindt naar internationale markten en de producten van enkele van ‘s werelds grootste multinationals.

Goud wordt vaak illegaal gedolven in Guyana en Suriname, maar deelt niet het geweld rond de mijnbouw in Venezuela, waar illegale mijnen worden gecontroleerd door corrupte legerfunctionarissen, georganiseerde misdaadsyndicaten en Colombiaanse rebellengroepen. De goudindustrie in Venezuela is vol met mensenrechtenschendingen en schendingen van het milieu.

More
articles