Families worden op kosten gejaagd: Coronadode kan niemand besmetten

Het aantal personen dat overlijdt aan de gevolgen van COVID-19, blijft stijgen. In het weekend zijn er negen personen aan deze ziekte overleden. Mortuaria raken vol en er is behoefte aan meer ruimte om de lijken op te bergen. Voor het begraven van coronadoden, gelden heel wat nieuwe procedures. Volgens informatie uit de media, kost een body bag SRD 2000. Voor de crematie van een persoon moet de familie SRD 13.000 neertellen. Veel families zouden die bedragen niet ter beschikking hebben. Dit zou een reden kunnen zijn dat de overledenen niet zo snel begraven kunnen worden.

Henry Hennep, directeur van Hennep Algemene Uitvaartverzorging, zei gisteren in het tv-programma In de Branding, dat hij niemand onaangenaam wil zijn, maar dat het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland, vastgesteld heeft dat er niemand besmet kan raken door een coronadode, omdat een besmetting plaatsvindt door het praten. Een body bag is volgens Hennep, dan ook onnodig.

“Aangezien een lijk niet meer praat, is er geen enkel risico. Het RIVM zegt dan ook dat je een covid-lijk gewoon als een normaal lijk moet behandelen. Je hoeft niet eens een mondkap op. Wat men aanbeveelt, zijn handschoenen”, zegt Hennep. Hij geeft aan dat hij deze informatie meerdere keren naar de instanties in Suriname heeft gestuurd, maar dat die aan dovemansoren gericht schijnt te zijn. Volgens Hennep jaagt men het publiek gewoon op kosten. “Als je voor SRD 8.500-9.000 een crematie kan uitvoeren, waarom moet je dan SRD 13.000 betalen, dat is SRD 4.000 meer en dat is een hele hoop geld”, zegt Hennep. Hij zegt niet het gevoel te hebben dat de autoriteiten naar hem luisteren. ‘’Het plaatsen van een covid-lijk in een body bag is onnodig en daar zou de familie SRD 2.000 kunnen besparen. Het is absoluut niet nodig. Je moet een stoffelijk overschot gewoon op de normale manier net als andere lijken behandelen, want er is totaal geen enkel besmettingsgevaar’’, aldus Hennep.

Mortuaria raken vol en dat is volgens Hennep onbegrijpelijk, want artikel 5 van de begrafeniswet, geeft de mogelijkheid dit op te lossen. Een van de redenen dat lijken langer dan voorheen in de mortuaria geborgen blijven, zijn de kosten die verbonden zijn aan een crematie. Een andere reden vermoedt Hennep, zijn familieleden die uit het buitenland moeten komen. “Maar wanneer onze wetgeving regels stelt over het begraven en cremeren, kunnen we geen rekening houden met mensen, hoe erg ik het ook vind, want het verlies van een dierbare is een van de meest emotionele momenten in een mensenleven, maar als de wet anders zegt, dan moeten wij ons daaraan houden.” De COVID-19 begrafenisprotocollen zijn volgens Hennep, samengesteld toen men nog niet veel wist over het virus. “Het is in onwetendheid gedaan. COVID-19 was nieuw. Men heeft het zekere voor het onzekere genomen door het stoffelijk overschot in plastic te laten wikkelen, maar nu er bewijzen zijn dat het onnodig is, dan denk ik dat de protocollen veranderd moeten worden”, aldus Hennep.

More
articles