‘Totale lockdown een vertragingstactiek, geen vaccin’

Ook dit weekend zal er net als het vorige weekend, van vrijdagavond 20.00u t/m maandagochtend 05.00u, een totale lockdown van kracht zijn die tot doel heeft het aantal besmettingen te doen afnemen. Voedseltechnoloog tevens microbioloog Ricky Stutgard, is geen voorstander van de lockdown. Hij zegt tegenover de krant, dat een langdurige lockdown niet alleen drastische gevolgen zal hebben voor onze samenleving, maar ook niet zal zorgen voor een afname van de besmettingen.

Het beoogde doel zal volgens Stutgard, dus niet bereikt worden. “Het is gebleken, dat een totale lockdown juist voor verspreiding van het virus zorgt. Ook is het gebleken dat onze bevolking paniekerig wordt bij elke totale lockdown, wat mogelijk nare gevolgen kan hebben voor de gezondheid”, aldus Stutgard.

Volgens hem kampen we momenteel met een onzichtbare vijand.

“De overheid en de andere autoriteiten moeten begrijpen, dat een totale lockdown geen middel is tegen het virus, maar een vertragingsproces om verspreiding van het virus in te dammen. De totale lockdown was bedoeld als een vertragingstactiek, totdat er een vaccin tegen het virus komt. Maar hoe zaken nu eruit zien, wordt de totale lockdown gezien als een kuur tegen COVID-19”, aldus Stutgard.

Volgens hem is nu een grote groep in de samenleving, blootgesteld aan het virus. Stutgard verduidelijkt dat op het moment dat iemand in paniek raakt, het immuunsysteem daalt, wat heel nare gevolgen kan hebben. “Wij denken aan de ene kant dat we het virus indammen, terwijl anderzijds mensen meer kans lopen op een besmetting. Momenteel is er ook sprake van stress bij heel wat mensen, want ze kunnen zich niet ontspannen vanwege de lockdown. We moeten rekening houden met feit dat we niet weten hoe lang het virus nog zal duren. Het is niet de bedoeling, dat we na COVID-19, met een stressvolle en zwaar ondervoede bevolking zitten”, zegt de voedseltechnoloog. Hij zegt dat dagloners vanwege de lockdown, steeds verder in de armoede worden gedompeld.

‘’Alleenstaande ouders creperen nu ook heel erg’’, zegt hij. De overheid verbiedt diverse ondernemingen hun werkzaamheden op te pakken en dit zal volgens Stutgard, drastische gevolgen hebben. ‘’Niet alleen voor de economie, maar ook voor de gezondheid van het volk. Stutgard stelt dat reeds gebleken is, dat stress en huiselijk geweld gedurende de lockdown zijn toegenomen. “Aanhouding van de lockdown zal tot een zwaar ondervoede bevolking leiden. Hoe langer dit aanhoudt, hoe armer onze dagloners worden. De mensen die op dagbasis leven, zijn degenen die het nu enorm voelen, want niet een ieder kan twee weekenden opgeven. Daarom zeg ik nogmaals, dat we moeten leren leven met het virus, het is er om te blijven”, aldus Stutgard.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles