Situatie bushouders nijpend, dreigen met actie

Jamoena Radjindrekoemar, bushouder op de route lijn 8, zegt dat de bushouders al zes maanden thuis zitten zonder dat de regering contact met hen opneemt, terwijl zij een van de grootste sectoren in het land zijn. In gesprek met Trishul Broadcasting Network zeggen de bushouders, dat zij een verandering willen zien, omdat de situatie niet meer uit te houden is. Hij hekelt het feit dat er wel kleine busjes rondrijden met twaalf personen, terwijl er maar negen personen in de bus kunnen zitten, maar dat vergunninghouders thuis blijven. Hij zegt dat de bushouders maar één keer – zes maanden geleden – een financiële tegemoetkoming hebben gehad. “Wij hebben het nog een beetje kunnen redden, maar nu gaat het om onze kinderen, want als je kind honger heeft, ga je in staat zijn om alles te doen”, zegt Radjindrekoemar.

Volgens hem zitten de bushouders te lang thuis. ‘’Het wordt tijd dat de president en de vicepresident wat voor hen doet’’, zegt hij. Als er voor zondag geen bevredigende oplossing komt, zullen de bushouders de straat op gaan. De voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) John Mahadewsing, zegt dat de PLO nooit wil dat bushouders op straat komen, maar begrijpt dat de mensen ten einde raad zijn. “Als ze ongeduldig worden, kan ik ze niet meer tegenhouden, dus als ze zeggen voor zondag, geef ik ze groot gelijk. Ik bedoel, je blijft maar verwachtingen hebben. We hebben vier weken lang met de minister onderhandeld. Uiteindelijk heeft hij zelf de tarieven bekendgemaakt. Het probleem is, hij heeft ze al bekendgemaakt, dus laten de jongens rijden. Als het niet gebeurt, ben ik bang dat de acties gaan komen en ik ga ze altijd ondersteunen, omdat we ook ondernemers zijn”, zegt Mahadewsing.

Er zijn heel wat bushouders die leningen bij de bank hebben. Vanwege de situatie kunnen zij niet aflossen waardoor hun panden op de veiling gaan, terwijl ook bussen teruggenomen zijn. De regering heeft intussen meegedeeld dat de regring bezig is met COVID-19 protocollen voor de bussen. Radjindrekoemar zegt dat het geduld opraakt. De bushouders zijn van plan het probleem voor te leggen aan de voorzitter van de PLO.

Vikash Algoe, bushouder op de route PK, zegt dat de regering naar hen moet omkijken, omdat zij geen bedelaars zijn. Hij is van mening dat de regering de illegalen stimuleert, terwijl de legalen thuis zijn gezet. “We hebben de protocollen gehad en zij die het zich konden permitteren, hebben alles gedaan en de bussen zijn gereed om de draad op te pakken. We hielden rekening, maar nu lijden onze vrouw en kinderen eronder. Straks moeten we schoolspullen kopen voor onze kinderen.”

Mahadewsing verzoekt de regering om de problemen op te lossen, vooral omdat de protocollen al bekend zijn. Hoewel het aantal coronagevallen stijgt, zegt Mahadewsing dat het toch verstandig is om te rijden, omdat over de hele wereld, openbaar vervoer nooit gestopt is. ‘’Het is niet bewezen dat de besmettingen van daar komen’’, zegt hij. Ook bij de kleine busjes die nu rijden, is het volgens hem nog niet bewezen dat mensen daar besmet raken. “En wij gaan op een veilige manier rijden. Als mensen met een mondkap op een veilige afstand van elkaar zitten, denk ik dat het minimaal zal blijven. De gemeenschap moet zich houden aan de regels, dan komt er geen besmetting”, zegt Mahadewsing. De protocollen zijn volgens hem praktisch en werkbaar.

Ook de brandstofcompensatie is nog niet uitbetaald. Dat bedrag is volgens de bushouders vooral nodig om nu de keuring en verzekering te betalen en andere zaken in orde te maken. De bushouders willen marktconforme tarieven, maar daarvoor moeten zij martconforme bussen hebben. Zij geven aan dat zij pas marktconforme bussen kunnen hebben als de tarieven marktconform zijn. Bovendien betalen zij overal de martconforme tarieven. “Niemand zegt dat wij een oud tarief moeten betalen, omdat onze bussen niet marktconform zijn”, zegt een bushouder.

More
articles