‘Misstanden EBS-onderzoek is taak rechterlijke macht’

De jurist Antoon Karg vindt het opmerkelijk dat zowel leden van de uitvoerende macht als de wetgevende macht, niet het geduld kunnen opbrengen om het resultaat van het onderzoek door de rechterlijke macht ingesteld, af te wachten. Dit zegt Karg naar aanleiding van de uitspraken van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, waarbij deze verklaarde, dat er niks mis is met de aanbesteding van de capaciteitsuitbreiding bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). In de samenleving is volgens hem opschudding ontstaan inzake vermeende  onregelmatigheden bij de EBS. De reactie van de vp kwam op basis van vragen die werden gesteld door de fractieleider van de coalitie, Asiskumar Gajadien en Mahinder Jogi (VHP) aan de regering over deze kwestie. Volgens de vp, is er wel een openbare aanbesteding gehouden. “Alles is transparant gegaan”, benadrukte hij. Uit de documenten blijkt wel dat alle bedrijven de gelegenheid hebben gehad mee te doen aan de aanbesteding. Er is geen enkele ‘set set-tori’ geweest. Er is heel goed gekeken naar alle zaken”, stelde Brunswijk.

Jogi reageerde en sprak de hoop uit dat deze zaak uit de wereld is geholpen en dat wij ophouden, onterecht mensen te beschuldigen. “Mensen die een bijdrage leveren, voorzitter in het land. Aan de opbouw van het land werken. Evengoed kunnen ondernemers vertrekken”, betoogde Jogi. Jogi vindt dat mensen niet gecriminaliseerd moeten worden. “Het is opmerkelijk, dat een assembleelid dat in 2015 zelf misstanden bij ditzelfde staatsbedrijf onderzocht, blootlegde en de regering Bouterse al verwijtend in de richting van dezelfde ondernemer wees, ondertussen geen voorstander meer blijkt te zijn van diepgaande onderzoeken en de ondernemer in kwestie prijst en bewierookt. Zie artikel onder de kop uit die periode: “Mahinder Jogi: “Vaseur kocht stuk grond op naam van EBS”. In dit artikel was Jogi van mening, dat het wederom was gebleken, dat mensen weer misbruik hebben gemaakt van hun bevoegdheden en hun handtekeningen. “De bevoegde autoriteiten hebben voldoende aanleiding aanwezig geacht, de aangevers uit te nodigen voor nadere toelichting. Van de coalitietoppers in beide staatsmachten vragen wij slechts naleving van de belofte van herstel van de rechtsstaat”, aldus Karg.

Ook Curtis Hofwijks heeft gereageerd op het artikel, dat onlangs is verschenen in Star Nieuws, waarin wordt gesteld dat Jogi en Gajadien in DNA vragen hebben gesteld en dat de vicepresident deze heeft beantwoord. Vragen omtrent de ontstane beroering rond de vermeende corruptie, waartegen er aangifte is gedaan. De conclusie zoals in het bericht is vermeld, suggereert dat burgers kwaadwillig bezig zijn en eerlijke ondernemers criminaliseren. Schaamteloos is hoe ik deze vertoning classificeer.

“Er is aangifte gedaan bij de procureur generaal. De zaak is in behandeling (voor onderzoek) en in DNA wordt er nu al een pleidooi gehouden het voordeel van de mogelijke schuldigen. Het parlement mag, indien het zich geroepen voelt, te reageren op deze kwestie. Maar van het parlement mag eveneens verwacht worden dat het het Openbaar Ministerie oproept om een grondig onderzoek in te stellen. Nergens in de aangifte is beweerd, dat er geen openbare aanbesteding is gehouden. Integendeel zijn de aangevers van mening, dat er een bepaalde werkwijze is en wordt toegepast, waarbij tijdens de openbare aanbesteding zodanige eisen zijn gesteld, waardoor de beste inschrijvers uitvallen. Dit wordt ook beschouwd als een bewuste werkwijze, om de aanbesteding effectief te omzeilen. Het is triest om te zien, dat volksvertegenwoordigers en zelfs de vicepresident er niet voor schromen, om mensen die mogelijk dit volk zwaar benadelen, reeds in DNA te verdedigen, nog voordat de procureur generaal overgaat tot het inhoudelijk behandelen van de zaak.

Bij deze doe ik een beroep op het parlement, zich liever in te spannen getuigen en klokkenluiders te beschermen, zodat het Openbaar Ministerie  voldoende bewijsmateriaal kan vergaren, om zo op te kunnen treden tegen de mensen die zich verrijken ten koste van onze samenleving. Want indien deze klokkenluiders zich niet beschermd weten, zullen de “eerlijke ondernemers” steeds weer hiermee wegkomen en deze samenleving blijven benadelen, en lijkt het er sterk op, dat zij zich beschermd weten door de politiek. Het zou heel interessant zijn voor de Surinaamse samenleving om voor eens en voor altijd de rol van kapitaal in de politiek te begrijpen. Kijk goed naar de partijen en hun sponsoren en kijk naar de belangen die het eerst gediend worden. Het ziet ernaar uit, dat het belang van de samenleving voor de zoveelste maal op de laatste plaats komt. Schaamteloos!”, aldus Curtis Hofwijks.

More
articles