In de kwestie van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS), hebben enkele politici en activisten, de procureur-generaal gevraagd onderzoek te verrichten naar de handelingen van Andy Rusland, president-commissaris van de EBS en Otmar Sibilo, directeur Olibis N.V., die vermoedelijk in strijd zijn met de Anti-corruptiewet en waarbij de staat grootschalig zou zijn benadeeld. In het parlement zijn enkele vragen gesteld over de aanbestedingen bij de EBS, waarbij vicepresident Ronnie Brunswijk en VHP-parlementariër Mahinder Jogi hebben aangegeven, dat er niets mis is met de aanbesteding van de capaciteitsuitbreiding bij de EBS en dat alles transparant is geweest. Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91 tevens een van de aanklagers van Rusland en Sibilo, zegt vandaag in gesprek met De West, dat het niet verstandig is dat Jogi en Brunswijk de zaak bij de EBS dusdanig verdedigen, maar dat zij de procureur-generaal de ruimte moeten geven om onderzoek te verrichten indien gronden gevonden worden om een onderzoek te starten.
Del Castilho zei dat het vooral onverstandig is, omdat de regering Santokhi-Brunswijk, goed bestuur, transparantie, corruptiebestrijding en erkenning van de trias politica, voorstaat.
“Verwacht wordt dat het parlement en de regering ruimte bieden voor het onderzoek en de beoordeling voor de rechtspraak laat.” Zij haalt aan dat Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën, ook door de vorige coalitie beschermd werd totdat het tegendeel werd bewezen en in staat van beschuldiging werd gesteld. Hoefdraad is nu al enkele weken spoorloos. “We hebben de procureur-genraal gevraagd om onderzoek te verrichten. Als er bewijs is dat zaken mis zijn gegaan, hoe gaan zij dan overkomen bij het volk. Bovenal staat niemand boven de wet en het recht, dus laat de ruimte voor onderzoek. Zo breng je de hele regering in een vervelende positie als het onderzoek anders uitwijst”, stelt Del Castilho.
Jogi om een reactie gevraagd, zegt dat de EBS-aanbesteding transparant genoeg is geweest. “Ik heb zelf gelezen wat er in de documenten staat en op basis van de mededelingen van de vicepresident, zeg ik dat er niets mis is gegaan. Niet dat ik aan de bevoegdheid van de procureur-generaal kom, echter heb ik mijn mening gegeven”, zegt Jogi, die eraan toevoegt, dat hij de procureur-generaal de ruimte geeft om de zaak verder te onderzoeken. “Wij moeten mensen niet zomaar beschuldigen. Indien de juiste procedures zijn opgevolgd, moeten we die ook toegeven”, aldus Jogi.
Intussen heeft Rusland via zijn advocaat gevraagd dat de zaak wordt ingetrokken. Volgens Del Castilho wordt het antwoord van de procureur-generaal afgewacht. Het Openbaar Ministerie moet aangeven als er gronden zijn om een onderzoek in te stellen naar Rusland en Sibilo. “Het is het recht en de plicht van elke burger om naar een onderzoek te vragen als zij zaken constateren die niet goed gaan”, zegt Del Castilho. In de samenleving doen reeds geruchten de ronde dat met name Brunswijk, zijn energiebelangen wil beschermen en daarom Rusland als president-commissaris bij de EBS wil handhaven. Ook wordt beweerd dat er afspraken zij tussen de NDP, VHP en ABOP. Ex-president Desiré Bouterse zei onlangs in de media, dat er inderdaad afspraken zijn gemaakt.
Del Castilho zegt dat deze ontwikkelingen niet in het belang zijn voor het behouden van het vertrouwen van het volk in deze regering. Het hoort volgens haar niet zo dat afspraken worden gemaakt met de aftredende regering over posities. “Zij moeten gewoon overdragen. Het land is niet hun eigendom, maar als Bouterse die nu geen recht van praten heeft vanwege de situatie waarin hij het land heeft geplaats, nu verteld dat er afspraken zijn dan raken mensen zenuwachtig”. Volgens del Castilho wordt de zaak nog ontkend en heeft zij nog niets formeel op papier gezien, maar dat de handelingen van de regering een heleboel mensen zenuwachtig maken. “Hoe kan je iemand handhaven in een RvC of een directiepost die medeplichtig is geweest aan het wanbeleid dat gevoerd is. Als je zegt dat je goed bestuur voorstaat, moet je deze politici niet faciliteren. Dat is niet in het belang van het volk, maar eigen belang”.
Del Castilho dat zij niet erop uit zijn dat het slecht gaat of dat de regering valt, maar juist dat er een goede regering is. “We willen niet op alles kritiek leveren, maar als we belangenverstrengeling zien en persoonlijke belangen dan maken wij het bekend. Als bepaalde zaken zo verder gaan mag Suriname zijn borst nat maken voor wat zal komen”, aldus del Castilho.
door Priscilla Kia