‘PG moet grootschalige benadeling EBS blijven onderzoeken’

Activisten, parlementariërs en andere burgers, hebben aangifte gedaan tegen Andoyo (Andy) Rusland en Otmar Sibilo onder meer inzake overtreding van de Anti-corruptiewet. De aangevers stellen dat Rusland en Sibilo op slinkse wijze profiteren van de financieel belabberde situatie binnen de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS).  Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk en VHP-parlementariër Mahinder Jogi, is er niets mis met de aanbesteding van de capaciteitsuitbreiding en de vermeende benadeling van EBS.

“Gezien het feit, dat men had aangegeven, dat het project uitgevoerd zou worden buiten Paramaribo, merken wij nu ineens dat het toch binnen Paramaribo wordt uitgevoerd. Ook zijn er meerdere uitgaves geweest, dan er oorspronkelijk zouden moeten zijn.

Het project heeft dus meer kosten met zich meegebracht, dan wat men had beweerd uit te geven”, merkt bestuurskundige August Boldewijn op.

Volgens de bestuurskundige wijzen al deze punten erop dat er fraudeleuze handelingen zijn gepleegd en dat men niet  eerlijk heeft gehandeld binnen de EBS.

Boldewijn is van mening, dat de procureur generaal (pg) mr. Roy Baidjnath Panday deze onregelmatigheden  moet onderzoeken. “De PG is alleen bevoegd, de zaak grondig te onderzoeken, zo alleen kunnen wij achter de waarheid komen”, benadrukt Boldewijn.  Hij stelde dat uit stukken misschien kan blijken dat alles richtig is verlopen, maar in werkelijkheid is dat weer anders. “Indien de vicepresident vindt dat er geen sprake is van voorkeursbehandeling, zou hij de PG juist normaal de zaak grondig moeten laten onderzoeken”, zegt Boldewijn.

Boldewijn hoopt, dat de PG het strafrechtelijk onderzoek instelt naar de handelingen die geleid hebben tot een grootschalige benadeling van de EBS en of de Staat en dat hij niet zal luisteren naar derden.  “Die meneer Antoon Karg is een doortastend advocaat. Ik denk niet dat hij zomaar iets uit zijn duim gaat zuigen.  “Deze zelfde personen vonden destijds dat de vorige regering, geen bemoeienis moesten hebben in het werk van de PG, zo zouden zij zich nu ook niet moeten opstellen tegen de pg. Laat hij het strafrechtelijk onderzoek instellen naar de vermeende handelingen die geleid hebben tot een grootschalige benadeling van de EBS en/of de Staat.”, aldus Boldewijn.

De aangifte werd gedaan door: Sham Binda, Kishan Ramsukul, Antoon Karg, Amanda Sheombar, Marten Atencio, Curtis Hofwijks, Steven Alfaisi, Stephano Biervliet, Angelic del Castillo en Jennifer Wong Swie San. Volgens deze personen hebben Rusland en Sibilo met hun handelingen artikel 13 van de Anti-corruptiewet geschonden.

More
articles