Somohardjo rechtvaardigt benoeming wederhelft:

‘Mensen niet afstraffen omdat zij de naam van een politicus dragen’

Kort na de verkiezingen worden zoals gewoonlijk, nieuwe mensen benoemd in topfuncties bij de diverse ministeries en parastatale bedrijven. De top van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is ontheven en Amina Somohardjo-Pardi, de echtgenote van Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur, is benoemd tot waarnemend directeur Volkshuisvesting. In gesprek met Trishul Broadcasting Network zegt Somohardjo, dat zijn vrouw de nodige kennis heeft en dat zij niet daar is om het geld. “Is het zo dat omdat iemand toevallig Somohardjo, Santokhi of Brunswijk heet, zij niet aan bod moeten komen? Moeten zij afgestraft worden, omdat zij met een Somohardjo of een Santokhi getrouwd zijn of dat de ander een broer is van Brunswijk? Ik verdedig ze niet, maar laten we kijken als ze hun taak niet goed kunnen vervullen of ongeschikt zijn, dan pas kunnen we kritiek leveren”, zegt Somohardjo.

Als familieleden van politici niet benoemd mogen worden in een dergelijke functie, moet er volgens Somohardjo een wet komen waarin staat dat niemand die eerste- en tweedegraads familie is van een politicus, een functie mag bekleden bij de overheid. “Dan berusten we ons erin.

Surinamers moeten af van de krabbenmentaliteit en elkaar iets gunnen. Niemand praat over het feit dat ik onbezoldigd werk zal verrichten of dat mijn zoon nu naar Amerika gaat voor specialisatie tot longspecialist. Als iemand niet geschikt is of niets kan doen, dan mag er terecht commentaar geleverd worden, maar niet omdat de persoon de naam van een politicus draagt”, stelt hij.

Hoewel de regering van nepotisme verweten wordt, zegt Somohardjo dat zijn echtgenote nog steeds ambassadrice is. Hij legt uit dat ze ambassadeur was in Indonesië en in 2014 werd teruggeroepen, niet omdat zij ongeschikt was, maar omdat de PL werd teruggeroepen in 2014 en de partij niet meer in de regering zat. Daarnaast was zij ook zaakgelastigde in Nederland en niet-residerend ambassadeur van Australië, Thailand en de Filipijnen, zaakgelastigde in Nederland. Somohardjo zegt dat zijn vrouw met een master in Business Administration, de nodige kennis heeft. Zij is overigens ook financieel consultant van Trustbank Amanah. “Wat salaris betreft, is er geen discussie, want de ambassadeur krijgt meer dan de directeur. Moet zij thuis blijven, omdat ze van de tegenpartij was en thuis was gezet? Er is nu een beroep op haar gedaan om een bijdrage te leveren.”

Somohardjo maakte ook bekend dat zijn wederhelft het Low Income Shelter Programma, dat hij in 2000 samen met de Inter-American Development Bank (IDB) had geïntroduceerd, wil voortzetten. Somohardjo zegt dat hij zelf niet heeft gekozen voor een functie in het bestuurlijke, omdat hij bezig is de jongeren naar voren te schuiven. Kwalitatieve jongeren die niet zo ver zijn, geeft hij ook de ruimte hun studie af te ronden. Het is niet de eerste keer dat deze regering familie benoemt in diverse topfuncties. Het begon allemaal met Ronnie Brunswijk die zijn broer Leo Brunswijk in een aantal Raden van Commissarissen (RvC’s) en zijn zoon tot districtscommissaris benoemde, gevolgd door president Chandrikapersad Santokhi die zijn echtgenote Mellisa Santokhi-Seenacherry, eveneens in een RvC benoemde.

More
articles