Piramidespel ‘wallet’ tevens oorzaak tekort SRD’s

Het bekende piramidespel ‘wallet’ dat nu een hype is via sociale media en WhatsApp, heeft ervoor gezorgd dat veel mensen in ons land grote bedragen aan cash SRD’s inleggen, zodat zij aan het eind van de rit een enorm bedrag terugkrijgen, wanneer de volgende groep met ‘beleggers’ is ontstaan. Naar verluidt circuleren er foto’s op sociale media van stapels met biljetten (coupures van SRD 100 en SRD 50). De stapel coupures wordt beheerd door een persoon die de ‘wallet’ groep beheert en zorgt voor de verdere uitbetaling van de deelnemers wanneer het hun beurt is. Het piramidespel heeft nu een zodanig niveau bereikt dat er zoveel mensen aan meedoen, dat er daardoor ook veel cash geld ligt bij de beheerder van de verschillende groepen.

De lokale banken kampen al geruime tijd met een tekort aan chartale SRD’s.

Een van de oorzaken van het tekort, kan het piramidespel zijn dat op grote schaal wordt gespeeld. Doordat de banken een tekort aan cash SRD’s hebben, kunnen niet alle ATM’s op tijd gevuld worden. Dit speelt al weken, ondanks dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS), recent een geldbezending (twee 40 ft. containers) heeft ontvangen. Naar verluidt, heerst er momenteel ook een schaarste aan SRD 100 biljetten. De redactie van De West verneemt, dat handelaren die grote bedragen in cash verdienen, deze zelf oppotten of verhandelen tegen een hoog winstpercentage. De handelaren geven de voorkeur aan biljetten van SRD100, omdat er dan makkelijker meer geld kan worden gekocht. Uit informatie van eerdere bronnen vernamen wij, dat ook cambiohouders SRD’s vasthouden, omdat zij met deze chartale middelen, makkelijk valuta kunnen opkopen. Ook is er een groep ondernemers die grote hoeveelheden aan SRD’s vasthoudt, omdat zij daarmee valuta kan opkopen. Voor de ondernemer is dit aantrekkelijk, omdat wanneer er een groot bedrag aan USD wordt gekocht, de wisselkoers lager uitvalt. Dit betekent dat de geldwisselkantoren een lagere wisselkoers kunnen hanteren voor bepaalde grote afnemers. Het tekort aan cash geld heeft enorme consequenties voor het chartale betalingsverkeer in ons land. “De oorzaak van deze schaarste is ook te wijten aan het feit, dat in de afgelopen jaren, er veel geld is gecreëerd in het kader van monetaire financiering. Er is geld gecreëerd om betalingen te doen en er is ook weer geld gecreëerd voor het COVID-19 Noodfonds om daaruit betalingen te doen. Wanneer dan deze betalingen worden overgemaakt en vervolgens in cash worden omgezet, heeft dat gelijk invloed op de maatschappelijke geldhoeveelheid die de banken nodig hebben om de ATM’s te bevoorraden. Helaas is dat nu gebeurd en dat zorgt ervoor dat ons cash geld momenteel schaars is, want er waren nooit voldoende biljetten aanwezig tegenover de hoeveelheid die was gecreëerd”, aldus een econoom.

More
articles