‘Kruistocht tegen corruptie reeds gestart’

De VHP-parlementariër Mahinder Jogi, zegt tegenover De west, dat de regering Santokhi-Brunswijk, reeds gestart is met haar kruistocht tegen corruptie. Jogi zegt, dat de aanhouding van de SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto, een voorbeeld hiervan is. Kromosoeto is gisteren in verzekering gesteld in het verlengde van het strafrechtelijk onderzoek tegen de voormalige governor van de Centrale Bank, Robert van Trikt. Volgens Jogi zullen zaken ook intern worden aangepakt. Jogi benadrukt dat de regering alles zal doen wat in haar vermogen ligt om haar beloftes waar te maken.

“President Santokhi heeft in zijn inaugurele rede aangegeven, dat er rekening gehouden zal worden met de scheiding der machten en dat wij als regering, niet op de stoel van de rechterlijke macht gaan zitten. Zeker niet op de stoel van de vervolging”, zegt Jogi. Volgens hem is het aanhouden van ambtsdragers die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptieve handelingen, de eerste stap die ervoor zorgt dat het volk weer vertrouwen krijgt. ‘’De corruptie moet gestopt worden’’, stelt Jogi. Het is aldus Jogi, dan ook uitstekend dat de procureur-generaal (PG) en het Openbaar Ministerie (OM) grondig onderzoek verrichten. Indien de PG en het OM na onderzoek tot het besluit zijn gekomen dat verdachten in verzekering gesteld moeten worden, moet dat volgens Jogi ook per direct gebeuren. “Het onderzoek moet ook kunnen worden afgerond. Het is goed dat het onderzoek bij de Centrale Bank voortgang kan vinden. Gezien er een commissie geïnstalleerd is om corruptie tegen te gaan, moet de Anti-corruptiewet inderdaad handen en voeten krijgen”, zegt Jogi. ‘’De vorige regering heeft jarenlang over corruptie bestrijden gesprokken, maar heeft nimmer pogingen ondernomen om de corruptie daadwerkelijk te bestrijden.’’

Nevenfuncties tegengaan

De afgelopen dagen is er commotie ontstaan over de benoeming van VHP-parlementariër Reshma Mangre, tot de Raad van Commissarissen (RvC) bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Hoewel Mangre onlangs heeft gezegd dat zij de functie belangeloos vervult, zegt Jogi dat dit manier is hoe zaken afgehandeld worden. “We hebben keer op keer erop gewezen, dat we tegen dubbele salarissen zijn. Wij zullen erop toezien, dat er controle is bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en dat er daadwerkelijk geen dubbele salarissen worden verwerkt. De VHP had wel een partijcultuur ontwikkeld die aangaf, dat indien een lid zitting neemt in het parlement, niet meer beëdigd mag worden tot RvC”, aldus Jogi. Volgens Jogi is het voorstel van Mangre om zich belangeloos in te zetten, niet voldoende. “Als er in De Nationale Assemblee wordt gesproken over SLM, kan zij als RvC niet echt veel doen. En dat kan voor meningsverschillen zorgen. Ze gaat de rollen niet goed kunnen vervullen. Mensen hoeven het niet altijd eens te zijn met mijn stellingen, maar ik zal altijd mijn mond open doen als zaken niet goed worden afgehandeld”, zegt Jogi. Volgens hem is intern nooit specifiek overleg geweest over de functies van Mangre. Ook zegt Jogi, dat er niet alleen ontevredenheid heerst over de nevenfuncties van Mangre, maar ook over de manier waarop de selectie van districtscommissarissen heeft plaatsgevonden. “Ik keur de selectie helemaal af. Er is niet genoeg onderzocht of de voorgedragen leden capabel genoeg zijn om de functie te kunnen bekleden”, zegt Jogi.

door Orsilia Dinge

 

More
articles