’Suriname op rand van faillissement’

PARAMARIBO – Suriname balanceert op de rand van faillissement. Kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Fitch, hebben hun waardering van het land verlaagd, omdat het een lening niet kon aflossen en genoodzaakt was om herstructurering van die lening te vragen.

Fitch verlaagt de waardering van Suriname van C naar RD, of Restricted Default. Die waardering krijgt een land wanneer het niet aan een betaling kan voldoen of een betalingsachterstand heeft, maar geen faillissement heeft aangevraagd. Standard & Poor’s beoordeelt Suriname ook lager, van CCC+ naar SD, of Selective Default. Dat komt op hetzelfde neer als de rating van Fitch.

Schuldeisers

Suriname kreeg vorige week toestemming van schuldeisers voor uitstel van betalingen op een lening van USD 125 miljoen. Het land kon eind vorige maand niet aan een aflossingsverplichting voldoen, dus vroeg het de obligatiehouders om een aanpassing van de voorwaarden voor de schuldpapieren.

Op 30 juni moest de Surinaamse regering USD 15,6 miljoen aflossen op de lening en USD 8 miljoen aan rente betalen, maar daar was het land toen niet toe in staat. Daarop had Paramaribo tien dagen de tijd om tot een oplossing te komen met zijn schuldeisers. Obligatiehouders zijn er onder andere mee akkoord gegaan dat Suriname pas in december of juni 2021 begint met aflossen, afhankelijk van het begin van een programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het land.

Bouterse

De nieuwe regeringscoalitie die deze week in Suriname aantreedt, erft van scheidend president Desi Bouterse, een land met grote economische problemen. Het land heeft een groot tekort op de lopende rekening en is door een groot deel van zijn reserves in buitenlandse valuta’s heen, waardoor het moeilijk wordt de waarde van de eigen munt op peil te houden. Lage olieprijzen als gevolg van de coronapandemie verergeren de economische problemen.

(Bron: https://www.telegraaf.nl/financieel/123371794/suriname-op-rand-van-faillissement)

More
articles