Santokhi vraagt gemeenschap regeerruimte

VHP-voorzitter Chan Santokhi, zou gisteren tijdens een persconferentie na gekozen te zijn tot president van Suriname, regeerruimte hebben gevraagd aan de gemeenschap. Hij geeft aan dat er door verschillende groepen reeds een oordeel is uitgesproken over de nieuwe regering, terwijl zij nog niet eens één minuut heeft geregeerd. De president-elect gaf aan het jammer te vinden dat er allerlei kritische vragen worden gesteld door de media, terwijl het de huidige regering is die daar antwoord op had moeten geven. “Het ligt niet aan de inkomende regering om vragen vanuit de gemeenschap te beantwoorden of aan te geven waarmee ze bezig is, omdat dit een verantwoording is van de huidige regering. Wij zijn aankomende en zijn samen met de regering een overgangsperiode overeengekomen. Tot dan is de huidige regering verantwoording verschuldigd aan het volk”, aldus Santokhi.

Volgens Santokhi worden tijdens deze overgangsperiode de meest urgente zaken besproken, namelijk de crisis en COVID-19. “Natuurlijk worden tijdens het voeren van deze gesprekken meteen zaken aangehaald die ook onze aandacht nodig hebben. Dan kan het gaan om nationale en internationale kwesties”, zei Santokhi. Hij zei dat het land in een crisis verkeert, echter kunnen zij slechts samen met de huidige regering zoeken naar een oplossing, gezien de aankomende regering nog geen legale status heeft gehad. “We hebben bijvoorbeeld samen met de huidige regering gesprekken gehad om te voorkomen dat ons land in begin juni een default status zou krijgen. We hebben ook ervoor gezorgd dat de salarissen over de maand juni konden worden uitbetaald”, zegt Santokhi. Hij geeft aan dat de formele overdracht aanstaande donderdag zal plaatsvinden, waarna zij kunnen starten met de grote uitdaging. Volgens Santokhi is hetgeen aan de nieuwe regering wordt achtergelaten met geen pen te beschrijven, maar zal het werk gedaan moeten worden, omdat het een belofte is aan de gemeenschap. Hij geeft aan dat er geen ruimte is voor corruptie, spelletjes en eigenbelang.

De president-elect beloofde de samenleving, niet te zullen schromen de procureur-generaal in te schakelen, indien na zijn aantreden zaken worden geconstateerd die niet door de beugel kunnen. Santokhi zei er een voorstander van te zijn, dat mensen promotie krijgen als zij dat verdienen. Maar indien anders blijkt of als mensen zomaar in posities zijn geplaatst, dan zal dit worden teruggedraaid.

 

More
articles