ABOP en DA ’91 zetten economisch herstelplan uit

Aan de vierde economische dialoog van de VES, VSB en de ICT Associatie Suriname gisteren, hebben Abop en DA ’91 deelgenomen. Zij hebben zoals bij de voorgaande politieke partijen hun economisch herstel plan voor ons land gepresenteerd indien zij regeermacht verkrijgen. Abop werd vertegenwoordigd door Gilbert van Lierop en DA ’91 door haar voorzitter Angelic del Castilho. De panelleden waren Swami Gierdharie en Steven Debipersad van de VES. Abop heeft voor Suriname een visie waar we moeten zijn in 2030. Volgens Van Lierop wil Abop dat ons land in 2030 tot de top 60 van landen voor wat betreft GDP per capita, welzijn, gezondheid, onderwijs levensverwachting en ondernemerschap, behoort. Hij gelooft dat dat binnen 10 jaar kan met een goede visie en goed beleid.

Van Lierop zei dat de verschillende ministeries nu als losse puzzelstukjes van elkaar staan, maar dat met visie kunnen indicatoren gekoppeld worden aan beleidsgebieden en prestaties, waardoor het werk van de overheid effectiever wordt. De komende drie jaar zal echter een uitdaging zijn voor de regering. Abop heeft daarom een drie fase plan opgezet, waarbij de eerste zes maanden gepaard zullen gaan met een inventarisatie.

In die eerste fase zullen ook wetten worden aangepast en een realistische officiële wisselkoers vastgesteld. De tweede fase is een van continuering van herstel en stabilisatie. In deze fase zal de BTW ingevoerd worden, het uitvoeringsapparaat getransformeerd worden, de belastingdienst hervormd worden en maatregelen genomen voor het subsidiebeleid. De derde fase is bedoeld om de economie op een duurzaam groeipad te brengen. Dit gaat gepaard met modernisering van de agrarische sector en het kanaliseren van opbrengsten uit onze natuurlijke hulpbronnen. Abop gaat voor het bestrijden van corruptie door een transparant systeem, waarbij de partij wil gaan naar een database en software voor de gehele overheid. De economie zal gediversifieerd worden. Verschillende vrijstellingen, zoals invoerrechtenvrij importeren zullen afgeschaft worden om de uitgaven te verlagen. Ook het subsidiebeleid zal gerationaliseerd worden, terwijl de vergoeding van ministers teruggebracht zal worden na twee jaar. Om de inkomsten te verhogen, zal Abop de belasting op leegstaande percelen verhogen, de kleine goudsector aanpassen, zodat er meer verdiend kan worden aan royalty’s. Van Lierop zei ook dat er gekeken zal worden naar de export van zuurstof, houtverwerking, de export van water, de kwaliteit van de landbouw verhogen en ook het toerisme.

Del Castilho zei dat Covid-19 niet de oorzaak is van de crisis en dat we kunnen ontkomen door eerlijk bestuur en een basis te leggen voor sterke duurzame groei door middel van de aanbodzijde hervormingen die de economie diversifiëren, waardoor ze minder afhankelijk wordt van de natuurlijke hulpbronnen. DA ’91 wil incentives geven ter verbetering van het belastingklimaat. Inkomstenbelasting zal afgeschaft worden. Dat maakt volgens del Castilho ondernemen aantrekkelijker, ondernemingen kunnen ook sneller groeien en de economie stimuleren. De overheid moet daarnaast voldoen aan de behoefte van opleidingen voor jonge ondernemers, certificering voor degenen die voldoen aan de verschillende standaarden en hen waarderen met diploma’s. Verder zal green business aangestuurd worden en de positie van Suriname op de ease of doing business index verhogen. Del Castilho zei dat ons onderwijs afgestemd moet zijn op de arbeidsmarkt, waarbij onze eigen mensen invulling kunnen geven aan de verschillende posten. Diverse sectoren moeten versterkt worden waaronder landbouw en veeteelt. In de eerste 3 maanden zal de partij een team van topdeskundigen samenstellen om de werkelijke stand van zaken aan te geven. Er zullen schuldonderhandelingen plaatsvinden, waarbij de regering alleen zal voldoen aan legitieme schulden. Er zullen ook belastingverhogingen doorgevoerd worden. Om de uitgaven te verlagen zal men overstappen van object subsidie naar subject subsidie. De buitenlandse posten zullen geëvalueerd worden, de wachtgelden voor ambtsdragers zullen zo kort mogelijk lopen, het overheidsapparaat zal onder de loep genomen worden en monetaire financiering zal onmiddellijk, stopgezet worden. DA ’91 gaat voor transparantie in de mijnbouw en de wisselkoers die door de markt bepaald wordt.

 

 

More
articles