SPA, DNW en STREI praten over economisch herstel Suriname

De politieke partijen SPA, STREI en De Nieuwe Wind (DNW) hebben gisteren deelgenomen aan het economisch debat tussen politieke partijen, welk georganiseerd wordt door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in samenwerking met de ICT Associatie Suriname en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). De SPA werd vertegenwoordigd door haar ondervoorzitter Joyce Williams, DNW door haar voorzitter John Samuel en STREI door de econoom Peter Wolff. De panelleden waren Swami Gierdhari en Steven Coutinho, directeur van DSB.

Volgens Wolff heeft STREI alle opties overwogen, hoe Suriname versneld uit de financiële monetaire problemen te halen.

Ten eerste moet de goudordening ter hand genomen worden. Dat is volgens hem de enige manier, om gelijk aan USD valutacash te komen.  Een onderdeel daarvan is, dat een elitekorps van paramilitairen opgericht zal moeten worden dat grenzen moet bewaken om zo de controle in het binnenland terug te krijgen. Dit omdat veel illegalen goud zoeken in het binnenland, waarvan niemand  weet, hoeveel goud men wegdraagt en of er directe belasting over opbrengst wordt betaald. “Goud is een van de meest ultieme middelen om inflatie te beteugelen. Het is waardevast en kan als basis dienen de SRD waardevast te maken”, zei Wolff. Daarnaast wil Strei overgaan tot een portfoliobeleid bij de Centrale Bank van Suriname. “Portfoliomanagement staat voor het beheer van onze grondstoffen op een zodanige manier dat we de schokken op de internationale markt kunnen opvangen via risicomanagement. Het is ook bedoeld om winst te maken met grondstoffen die wij in Suriname hebben. Op zo een manier, kunnen we al 180 miljoen USD op de begroting brengen, zodat we de economie alvast op orde kunnen brengen”.

Ten aanzien van de diversificatie van de economie, zegt Wolff dat het te maken heeft met inkomsten en uitgaven. De partij zal als eerst de gestolen gelden terughalen en de ambtenarij hervormen. “Niemand hoeft te vrezen voor zijn baan. We gaan kijken wie wat doet en hoe men het doet, zodat de productiviteit omhoog gaat”, daarnaast wil Strei creatief ondernemerschap stimuleren en de voedselindustrie, een boost geven. Ook houtverwerking en toerisme zal bekeken worden.

Williams zei dat de SPA zal starten vanuit een nulpositie en een crashprogramma voor 2020. Hiervoor is sociaal maatschappelijk draagvlak nodig. “We moeten een inventarisatie maken van de schulden, de binnenlandse en buitenlandse schulden herschikken, de cashflow vergroten door de overheidskosten te drukken, het verhogen van omzetbelasting van 8% naar 10%, het heffen van een solidariteitsheffing van 10% voor de inkomensgroepen. Hiervoor is sociaal maatschappelijk draagvlak nodig, zodat mensen niet belast worden’. Als het crashprogramma is uitgevoerd, zal dat een basis vormen voor het economisch herstelprogramma, waarbij het land richting stabiliteit en groei zal koersen.

DNW wil Suriname met de hulp van deskundigen uit de economische crisis halen. Samuel is van mening, dat alle leningen bevroren moeten worden, waarna overgegaan moet worden tot onderzoek. Het resultaat van de onderzoeken zal hierna gebruikt kunnen worden om annulering van bepaalde leningen aan te vragen bij de verschillende financiële organisaties. “Dit gaan we niet zomaar doen, maar met deskundigen die ons gaan adviseren. We gaan geen deskundigen thuis zetten, maar met hen samenwerken om het land op te bouwen. Ten tweede zal DNW de toelagen van ex-hoogwaardigheidsbekleders stopzetten en daarmee de koopkracht van de ambtenaren versterken.

Ten derde moet de staat het goud controleren, waardoor de koers langzaam maar zeker gaat dalen. Als laatst stelde hij voor, dat visa en toeristenkaarten afgeschaft worden. Deze moeten omgezet worden in een geldbedrag, die de toeristen bij binnenkomst moeten betalen. Zo zal er bijgedragen worden aan de valutainkomsten. Het debat van gisteren was het tweede uit een serie van vijf met als doel, de Surinaamse kiezer in staat te stellen, de inhoud van het financieel economisch beleid van alle politieke partijen beter te begrijpen en beoordelen, om uiteindelijk een onderbouwde zakelijke keuze te kunnen maken.

door Priscilla Kia

 

More
articles