KPA wederom in actie: ‘Het is verfoeilijk, onacceptabel en zeer verwerpelijk’

De leden van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) verkeren vanaf vandaag 12.00u weer in actie. Dit bevestigt Anand Biharie, die nu het woord voert namens de KPA-leden, die het vertrouwen in vakbondsleider Max Breinburg hebben opgezegd. De leden hebben het vertrouwen in Breinburg opgezegd, omdat die hen steeds vraagt niet te staken. “De leden hebben een salarisachterstand van 9 jaar, maar zijn het al die tijd blijven pikken. De maat is nu vol. Het is verfoeilijk, onacceptabel en zeer verwerpelijk”, zegt Biharie.

Volgens hem is de regering bezig tweespalt binnen het KPA te creëren, door een klein deel wel uit te betalen. “Zo proberen ze de mensen uit elkaar te halen. Het moet ophouden. Eens moeten we dit krachtig neerzetten”, zegt Biharie. Het is volgens Biharie niet acceptabel, dat de regering probeert de mensen te onderwerpen, door een onderwerpingspolitiek te voeren. “Als je mensen in een onderwerpingstoestand brengt of houdt, zijn ze niet in staat op te komen voor zichzelf, maar blijven ze buigen. Dit kan niet, terwijl we weten, dat er miljoenen gestolen worden”.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, heeft de vergadering met de leden bijgewoond en ze vervolgens toegesproken. Hij heeft hen medegedeeld dat hij de situatie en de rechten van hen erkent, maar dat hij echter geen oplossing heeft. Getrouw heeft namelijk tevergeefs contact opgenomen met vicepresident Ashwin Adhin en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Getrouw liet het aan de KPA-leden over te beslissen, wat ze zullen doen. Zij kozen ervoor om te staken. In alle vier inrichtingen is het werk neergelegd. Later op de dag komt er een vervolgvergadering om te beslissen, hoe de actie er verder uit zal zien.

Het werk van de PA’s is nu overgenomen door rekruten. Biharie zegt dat zulks totaal onverantwoordelijk is en dat het nu aan de regering ligt zo snel mogelijk een oplossing te zoeken. De leden waren op 27 april al in een sitdownactie, maar hadden de actie tot 5 mei opgeschort, nadat het ministerie van Justitie en Politie beloofd had, dat de gelden van de KPA-leden uiterlijk 30 april zouden worden overgemaakt. Dat is nog niet gebeurd en de actie wordt hierom weer opgepakt. Het gaat om de betaling van de overbruggingstoelage met terugwerkende kracht en de overwerkvergoeding.

More
articles