Goudsector getroffen door wet valutaverkeer

(foto: Ivan Summerville)

Volgens Abop-voorzitter, Ronnie Brunswijk, wordt de goudsector behoorlijk getroffen door de maatregelen die regering heeft genomen, door de aanname van de wet valutaverkeer. Volgens de voorzitter is het hierdoor niet meer mogelijk dat goudzoekers hun goud doorverkopen aan de goudopkoper en daarbij, hun geld in valuta ontvangt. “De jongens krijgen gewoon SRD uitbetaald en dan wel tegen de bankkoers. Dit terwijl de koers op de zwarte markt en bij bepaalde cambio’s veel hoger ligt”, aldus Brunswijk. Volgens hem lijden vooral de kleinschalige goudzoekers hieronder.

Brunswijk geeft aan, dat de sector zo zoetjes aan, kapot wordt gemaakt. “Niet alleen de kleine man lijdt onder deze ondoordachte wet van de regering, maar ook de opkopers. Dit omdat deze groep het opgekochte goud door de nieuwe wet, verplicht is door te verkopen aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Ze krijgen daarvoor de helft in SRD, terwijl het andere deel wel wordt gestort in valuta op hun rekening. Echter krijgen ze gewoon SRD uitgekeerd wanneer ze dit bedrag in cash willen ontvangen”, zegt Brunswijk. Volgens hem zal het niet lang meer duren, alvorens ook deze sector wordt vernietigd. Brunswijk geeft ook aan dat de prijzen in de winkels blijven stijgen, terwijl de regering mensen minder wenst te geven voor hun zuur verdiend geld. “De jongens krijgen minder voor het goud, terwijl een barrel olie, nog steeds even duur is”, aldus Brunswijk.

Volgens hem proberen de jongens het goud nu te smokkelen naar Frans-Guyana, waar ze meer voor uitbetaald krijgen. “Gelukkig is er nu sprake van een lockdown, waardoor dit in mindere mate geschiedt. Maar zo gauw de lockdown is opgeheven zal het weer het geval zijn”, stelt de voorzitter. Hij zegt dat de regering alle goud heeft opgemaakt bij de moederbank, dus tracht ze het goedkoop op te kopen bij de hardwerkende goudzoekers. “Ze probeert ons op allerlei manieren te beroven en ik zal dat zeker niet toelaten. Ik heb de jongens geadviseerd het goud dan liever naar de Franse kant te brengen”, aldus de voorzitter.

More
articles