NDP staat vierkant achter Hoefdraad

Valies: ‘Dit is geen goede ontwikkeling’

De Nationale Democratische Partij (NDP) zegt in een verklaring dat zij vierkant achter de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad staan. De partij roept alle rechtgeaarde sympathisanten op, zich in deze uitdagende periode massaal te scharen achter de regering, in het bijzonder de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. De politicus Wilgo Valies zegt tegenover De West, dat dit geen goede ontwikkeling is. Wanneer de procureur generaal een verzoek richt aan het parlement om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen om zijn onderzoek verder te doen, moet dat ondersteund worden.” Valies vindt, dat als de minister onschuldig is, dat na het onderzoek zal moeten blijken.

Het OM wenst de minister van Financiën strafrechtelijk te vervolgen in het kader van onrechtmatige zaken die zich bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben voorgedaan. Volgens de radiopresentator Clifton Limburg (Limbo) staat nergens in het dossier, dat de minister zich heeft verrijkt. Valies zegt hierover dat Limbo een sfeer probeert te creëren, waarbij hij doet voorkomen dat de PG partijdig en fout bezig is. Valies zegt, dat waar de mensen aan voorbij gaan, is dat wanneer het de “kleine man” is, gebeurt de instaat van beschuldiging stellen zonder wikken of wegen, maar als het om gezagsdragers gaat, dan is er geen sprake van wet en recht. Volgens zijn analyse zijn dit tekenen, dat men gevoelig is voor deze zaak. Dit onderzoek zou zondermeer zijn beloop moeten hebben. De politicus zegt dat dit erop wijst, dat de NDP niet achter het verminderen van corruptie staat. De partij gaat volgens Valies voor wet en recht voor de samenleving, maar wanneer puntje bij paaltje komt, is ze een hele andere mening toegedaan. “Als het gaat om hun mensen, is het zand erover. Het onrecht blijft.” De politicus is van mening dat de rechterlijke macht alle ruimte moet krijgen om haar onderzoek op een correcte manier te volbrengen. Alleen op die manier kan zijn onschuld bewezen worden. Bij de vorige regeringen waren er ook meerdere van deze gevallen, waarbij bij het aangeven door de procureur generaal, dit soort mogelijke misstanden, er ruimte werd gecreëerd voor een onderzoek.

Volgens de NDP is dit onderzoek bedoeld de minister te criminaliseren en te veroordelen. De kans is volgens de NDP groot dat De Nationale Assemblee niet ingaat op het verzoek van de procureur-generaal, om de minister in diskrediet te brengen. Het strafdossier is volgens de partij misleidend. Door de minister aan de vooravond van de crisis en de aankomende verkiezingen te criminaliseren, is het scenario erop gericht de regering/NDP het regeren in de laatste maand onmogelijk te maken, en haar zodoende op 25 mei aanstaande naar huis te sturen.

Minister Hoefdraad heeft de regering van meet af aan met raad en daad bijgestaan. In goede en slechte tijden. Hij heeft bij de onverwachtse financiële crisis in 2015/2016 zonder aarzelen zijn internationaal netwerk ingeschakeld om Suriname boven water te houden

-door Adiën Samuel-

 

More
articles