Parallelmarkt doet cambio’s de das om

Cambiohouders verklaren tegenover ons dat zij zich zorgen maken over de ontwikkelingen op valutagebied rond de parallelmarkt. Volgens hen is de koers op deze markt ook wel zwarte markt genoemd veel hoger, dan de koers die ze maximaal zouden mogen aanbieden. Bovendien mogen zij ook geen valuta meer verkopen, wat maakt dat ze niet langer in staat zijn, met deze markt te concurreren. Terwijl voor de aankoop van US-dollars bij de cambio’s een koers van SRD 11 wordt gehanteerd, de zwarte markt koers intussen al SRD15 is. Volgens de cambio’s wordt ze de das omgedaan door de vigerende wet valutaverkeer, die vermeld dat de koers wordt bepaald door de Centrale Bank van Suriname (CBvS).Verder mogen zij volgens de nieuwe wet, ook geen valuta meer verkopen en moeten alle aankopen doorverkocht worden aan de moederbank.

“Niemand komt momenteel bij ons wisselen, omdat ze veel meer voor hun valuta krijgen op de zwarte markt”, zegt een bezorgde cambiohouder. Volgens hem is het valutaverkeer dusdanig vergemakkelijkt, dat mensen zich op sociale media voordoen als wisselkantoren. “De mensen bieden nu een hogere koers en worden tot aan huis benaderd”, zegt de cambiohouder. Dit maakt volgens hem, dat haast niemand meer gebruik maakt van de wisselkantoren. Een ander punt waarmee de cambiohouders zitten, is dat de hosselaars nu zelf voor de overmakingskantoren actief zijn. “Het moment dat de mensen valuta uit het buitenland hebben ontvangen, worden ze meteen benaderd door de illegale wisselaars, waardoor de mensen niet meer naar ons toe komen”, zegt een cambiohouder. Hij vertelt dat de CBvS wel heeft ingestemd met het verzoek om de koers aan te passen, echter heeft de zwarte markt daarop meteen ingespeeld door nog hoger te gaan.

De cambiohouders zeggen dat indien de situatie ongewijzigd blijft, zij geen ander keus hebben dan hun deuren te sluiten of personeel af te vloeien. “Het lijkt alsof deze wet is gemaakt om de sector kapot te maken, echter vergeet men, dat ook wij arbeiders in dienst hebben en dat ook die groep eronder zal lijden als wij besluiten onze deuren te sluiten”, aldus een cambiohouder.

More
articles