Hoofdbestuur PWO vindt verkiezingen ondemocratisch

Het dagelijks bestuur (DB) van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) onder leiding van Armand Zunder, heeft door een conflict in het bestuur gemeend een nieuwe bestuursverkiezing voor de vakcentrale te organiseren. Hiervoor is zij in contact getreden met de bemiddelingsraad (BR) om hieraan leiding te geven. Het gaat hierbij om de verkiezingen van het hoofdbestuur en de bestuursorganen van de vakcentrale. De BR heeft het verzoek gehonoreerd en besloten de hoofdbestuursverkiezing en het congres en de bestuursverkiezingen, respectievelijk op vrijdag 26 juni en zaterdag 27 juni te houden in het centrum van C.O.B. Volgens de hoofdbestuursleden Donovan Grep en Stefanus Ligori komt het schrijven van het dagelijks bestuur als een donderslag bij heldere hemel, omdat volgens hen is niet met alle leden van het hoofdbestuur is vergaderd om tot zo een besluit te komen.

De hoofdbestuursleden hebben een brief gericht aan het DB en hun ontevredenheid geuit. Ze verwachten binnen 24 uren een bevredigend antwoord op het schrijven of ze zullen verregaande en doelgerichte stappen ondernemen tegen deze ondemocratische handelingen en het feit dat de financiële verslaggeving maar steeds uitblijft. De bestuursleden halen aan dat er bij een verkiezing vooraf een verkiezingscommissie moet worden benoemd, maar dat daarover geen mededelingen zijn gedaan. De verkiezingen worden volgens het DB wegens de richtlijnen van social distancing niet in het centrum van de PWO gehouden. “Wij hebben ons eigen centrum. Als het volledige bestuur ook hierover vergaderd zou hebben dan konden wij nagaan of social distancing ons daadwerkelijk parten zou kunnen spelen op het adres van de PWO. Dus inzake haast alle beslissingen mochten de overige bestuursleden van de PWO niet meebeslissen, niet democratisch toch?”, reageren de hoofdbestuursleden.

“Zo een belangrijke beslissing wordt altijd in ruimer verband genomen en niet door het door het DB van de PWO alleen. Stel je voor dat de meerderheid van het bestuur een andere datum zou willen hebben”. Verder zeggen zij dat het conflict binnen het bestuur nog niet is opgelost en dat het niet één van de redenen zou moeten zijn, om een bestuursverkiezing te houden. De bestuursleden zijn voorts van mening dat het conflict eerst opgelost moet worden alvorens er verkiezingen gehouden kunnen worden. “Dit conflict zou u ook aan de BR kunnen voorhouden ter oplossing hiervan maar niet deze instantie als afleidingsmanoeuvre inschakelen om onder haar leiding de verkiezingen te houden, wat ons tot zover bekend, ongebruikelijk is”, zeggen Ligori en Grep. De leden zeggen ook dat de jaarverslagen nog steeds niet geproduceerd zijn, noch een verificatiecommissie gekozen die de stukken zou moeten controleren. Volgens Grep heeft de BR overigens ook geen bevoegdheid om verkiezingen van vakcentrales te begeleiden en dat de raad alleen bemiddelt in geschillen tussen werkgever en werknemer.  De hoofdbestuursleden en overige bestuursleden van de PWO, zouden zelfs als voltallig PWO bestuur de beslissing willen nemen of zij de BR de leiding van de verkiezingen zouden moeten geven en de data van het congres en de verkiezingen vaststellen.

 

More
articles