Nog geen duidelijkheid over Russische helikopters

Volgens Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, is er nog geen duidelijkheid over de aanwezigheid van Russische helikopters in Suriname. “We hebben totaal geen beeld. We hebben vragen gesteld en brieven geschreven, maar er is nog steeds geen duidelijkheid. We hebben de overeenkomst tussen Suriname en Rusland ook nog niet gehad”, zegt Santokhi in gesprek met De West. Een bezoek van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aan Rusland, zou hebben geresulteerd in het ondertekenen van een militaire samenwerkingsovereenkomst met de Russen. Zulke zaken moeten volgens Santokhi in het openbaar besproken worden, maar er is nog steeds geen informatie.

Het is volgens hem ook niet duidelijk of de helikopter gekocht of geleased is. “Feit is dat ze hier zijn en een rol vervullen in het voordeel van de regeringspartij”. De regering had in februari laten weten, dat de helikopter speciaal voor activiteiten ter ontwikkeling van het binnenland zou worden ingezet en dat verschillende overheidsinstanties alsook particulieren in de gelegenheid zouden worden gesteld, materiaal naar afgelegen gebieden te vervoeren. Santokhi zegt dat door de covid-19 situatie het voeren van campagne enigszins beperkt is, maar dat de NDP wel normaal campagne voert. “Dat is al een indicatie van het houden van oneerlijke verkiezingen. De helikopter moet niet gebruikt worden om campagne te voeren. Het volk moet geholpen worden”.

Santokhi wijst erop dat Rusland eerder is genoemd bij het beïnvloeden van verkiezingen in Engeland en de Verenigde Staten. “We zijn bezorgd en hopen niet dat het hier ook gebeurt. We weten wel dat de regering alles zal doen om de verkiezing te beïnvloeden”. Naar aanleiding hiervan hebben politieke partijen gewerkt aan het opzetten van een anti-fraude platform om zoveel mogelijk een eerlijk verloop van de verkiezingen te garanderen. “We hebben ook een brief geschreven aan de president en aangegeven hoe we kunnen werken naar eerlijke verkiezingen. We hebben bijvoorbeeld voorgesteld dat er beveiligingscamera’s geplaatst worden op de verschillende stembureaus”, aldus Santokhi.

 

More
articles