NDP-parlementariërs zijn makke schaapjes in dienst van baas

‘Abdoel en Misiekaba gaven eerder aan dat Hoefdraad moest oprotten’

Volgens politicoloog, Hans Breeveld, verbaast het hem niet dat de NDP aangeeft, massaal te zullen staan achter de minister van financiën en dat aantijgingen jegens hem aanvallen zijn om zijn imago te schaden, omdat hij zich herinnert dat in het verleden het dezelfde leden Abdoel en Misiekaba waren, die zich niet konden terugvinden in het beleid van de bewindsman. “We herinneren ons nog dat in 2015 het de leden Misiekaba en Abdoel waren die hebben gefulmineerd tegen het beleid van Hoefdraad, en toentertijd zelf aangaven dat hij kon oprotten”, aldus Breeveld. Deze uitspraken doet hij naar aanleiding van de verklaring die zou zijn uitgegeven door de NDP over de instaatstelling van beschuldiging van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. De NDP doet een beroep op haar achterban, massaal te staan achter de regering, maar in het bijzonder de minister van Financiën. Volgens haar gaat het in deze om een laatste politieke aanval kort voor de verkiezingen.

Volgens Breeveld gaat het zijn verstand te boven dat een oproep van de procureur generaal (PG) wordt gezien als een politieke aanval, omdat Hoefdraad vanaf 2015 op dezelfde voet door is gegaan. “Politici hebben sedert toen gewaarschuwd, maatschappelijke groepen hebben ook gewaarschuwd, echter heeft hij zich daar niet aan gestoord. Nu komt men uiteindelijk met een verklaring, terwijl men weet dat we financieel –op weg zijn naar een junkstatus”, zegt de politicoloog.

Volgens hem wordt de rechterlijke macht steeds negatief belicht, wanneer het gaat om kwesties waarbij NDP leden in de beklaagdenbank staan. Echter is volgens de NDP de rechter wel correct bezig, wanneer het gaat om normale burgers. “Men schrijft in de verklaring dat alle klachten tegen de minister één voor één zullen worden ontzenuwd, dan is de plaats om dit te doen de rechtszaal, en niet in een verklaring of in een radioprogramma. Maar we merken dat deze minister gewoon zegt, dat hij geen tijd heeft voor het Openbaar Ministerie (OM), omdat hij het druk heeft”, aldus de politicoloog. Dit hoort volgens Breeveld niet in een democratische rechtstaat. Volgens hem zou de minister zijn functie gelijk neer moeten leggen en ertoe over moeten gaan, zijn onschuld te bewijzen.

Hij merkt ook op dat het werk van een parlementariër verkeerd wordt opgevat. “Mensen proberen loyaal te zijn aan hun partij, waardoor ze één van de belangrijkste taken van het parlement, over het hoofd zien. En dat is het controleren van de regering. Je kunt niet loyaal zijn en tegelijker tijd controle willen uitoefenen”, zegt de politicoloog. Volgens hem zijn jonge politici binnen de NDP in de afgelopen jaren veranderd tot makke schaapjes in dienst van de baas. “Hij fluit en zij dansen”, aldus Breeveld.

More
articles