Suriname neemt nog geen besluit inzake Cubaanse medicijnen

Het medicament (Interferon-Alfa 2b) dat Suriname uit Cuba zou laten halen, moest op 5 april jl.al in Suriname zijn. Dit medicament zou mogelijk helpen bij de bestrijding en genezing van slachtoffers van het coronavirus. Tijdens de gisteren gehouden Covid19 persconferentie zei de directeur van Volksgezondheid Cleopatra Jessurun, dat zij niet weet of de medicijnen er al zijn. Het is volgens haar een nog te vroege fase, om te beslissen of Suriname deze medicijnen gaat gebruiken of niet. Jessurun vertelde, dat er op dit moment een Global Trial door de World Health Organization (WHO) is opgestart, waarbij alle landen is gevraagd te participeren.

De meeste landen hebben al toegezegd. Er zal geprobeerd worden om verschillende medicijnen, die toch al zijn toegepast in enkele landen, waar er hoge aantallen Covid-19 patiënten waren, positieve resultaten hebben opgeleverd, te gebruiken in een therapie of in een combinatie.

“We hebben gesproken met onze partners en ook de PAHO, er gaan gesprekken aan vooraf, omdat je niet zomaar een medicament kan gebruiken. Het moet eerst wereldwijd zijn geaccepteerd. We volgen nog steeds de WHO richtlijnen wanneer het gaat om medicatie”, aldus Jessurun.

De infectioloog Stephen Vreden had eerder medegedeeld dat Interferon Alfa 2b, het geneesmiddel dat de overheid uit Cuba wil halen om het Coronavirus te bestrijden, niet deugt. Hij zei dat er nu andere opties onderzocht worden. Vreden zei dat sinds de uitbraak van Covid-19 in China, verschillende geneesmiddelen zijn geprobeerd. Daaronder ook Interferon. Hij legde uit dat Interferon-Alfa 2b geen additioneel voordeel heeft bij deze ziekte. “Met andere woorden, je kunt ze het middel net zo goed niet geven.” Echter zijn er andere specialisten, die wel met het medicament uit Cuba willen werken. Sommige bronnen meldden, dat Inteferon Alfa-b2 in combinatie met andere medicijnen, wel goede resultaten oplevert.

De directeur van het Staats Zieken Fonds(SZF) Rick Kromodihardjo en minister Elias hadden gesteld dat Suriname 2100 ampullen van dit medicament uit Cuba zou krijgen en het mogelijk zou helpen tegen het coronavirus. Hier ging het om een lading Interferon-Alfa 2b die al besteld zou zijn. De eerste bezending van de 2100 ampullen zou zoals vermeld op 5 april binnen moeten zijn. Elias benadrukte toen dat het om een ‘proeflading’ gaat. Alleen als de Surinaamse patiënten er goed op zouden reageren, zou de volgende bezending besteld en geleverd worden. Met 100 ampullen kunnen vijf patiënten worden behandeld.

-door Adiën Samuel-

 

More
articles