Voorlopig is er geen oplossing voor schoolbushouders en het openbaar vervoer. Bushouders die hoofdzakelijk schoolkinderen vervoeren kunnen hun werkzaamheden niet uitvoeren. De onlangs uitgeroepen nootmaatregelen als deel van de lock down heeft alle sectoren getroffen en de crisis in het land verder verergerd. In de aflopen maand, hebben bus- en boothouders voor schoolvervoer, maar 9 dagen uitbetaald gekregen. De transporteurs zijn slechts vergoed voor de dagen waarop er school was in de maand maart, waardoor zij nu aan inkomstenderving lijden zolang de lock down duurt.
‘We kunnen geen kant op’
“We kunnen momenteel geen kant op. We hebben helemaal geen inkomsten. Drie jaren terug hebben we een overeenkomst getekend, waarin opgenomen dat wij een tegemoetkoming van 15 procent verhoging zouden krijgen. Ook dat hebben we nog steeds niet ontvangen. We kunnen nu ook geen pressie uitoefenen, want er mogen geen acties gehouden worden gezien het feit dat we op onze gezondheid moeten letten”, aldus de bushouder Marthin Van Ravenswaay.
Naar wij vernemen, ondervindt de Organisatie van Bus- en Bouthouders in Suriname (OBS), een stiefmoederlijke handeling van overheidswege. De overheid zorgt wel voor de doorbetaling van de leden van het Nationaal Vervoers Bedrijf (NVB) en de Vereniging van Bouthouders van district Commewijne (VBDC).
De penningmeester van de OBS, Mirka Kalloe, zegt tegenover een lokaal medium, dat het van belang is dat de overheid aandacht aan de leden van de OBS schenkt en ze ook vergoedt gedurende de lockdown periode. “Het uitblijven hiervan zal namelijk voor vicieuze cirkel zorgen. Geen inkomsten betekent dat wij niet gaan kunnen voorschieten en dus ook de diensten niet zullen kunnen hervatten wanneer de school weer opengaat”, aldus Kalloe.