43 illegale personen die grens overstaken geplaatst in Zorghotel

‘Maximaal bestrijden van illegale grensoverschrijdingen’

Jerry Slijngard coördinator het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zei gisteren tijdens de dagelijkse Covid-19 persconferentie, dat ondanks het herhaaldelijk oproepen, de grens van ons land niet over te steken, er toch hardnekkige geruchten gaan dat personen toch illegaal de oversteek doen. “Personen hebben lak aan de zaken die wij vertellen, vandaar dat wij ze nu daadwerkelijk oppakken”, zei Slijngard. Bootslieden smokkelden mensen en goederen over de Marowijnerivier van en naar Frans- Guyana. Op dit moment zijn er 43 personen, in quarantaine in het Zorghotel.

Deze personen zijn illegaal overgestoken en opgepakt. In de groep zijn er ook zuigelingen bij.

Slijngard zei, dat deze personen naar Paramaribo zouden komen, om inkopen doen en de bus weer te pakken om daarna weer de oversteek te doen naar Frans-Guyana. “Deze personen zijn zich er degelijk van bewust, dat de grenzen zijn gesloten. De overheid is daarom gestart met het oppakken van personen die handelen tegen de maatregelen van de overheid”, merkte hij op. Zij worden minimaal veertien dagen in quarantaine gehouden, nadat ze door het medische team gescreend zijn. Volgens Slijngard moet er nog een ander plan van aanpak komen, omdat wanneer personen illegaal de oversteek doen, zij een strafbaar feit plegen. “We moeten dat niet ongemoeid voorbij laten gaan”, zei t hij. Het Nationaal Management Team Covid-19 heeft meer dan voldoende meegedeeld en gaat nu over tot handelen. Er wordt een beroep gedaan op de samenleving, dat indien zij informatie heeft van personen, die illegaal het land zijn binnengekomen, dit te rapporteren op het toestelnummer 144.

Met betrekking tot het overtreden van de lockdownmaatregelen heeft de politie in Nickerie en Albina een aantal personen aangehouden. In Nickerie zijn ruim twintig personen hiervoor aangehouden, zei hoofdinspecteur Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname (KPS). Deze personen zijn naar een politielocatie gebracht, waar ze moesten vertoeven tot 06.00 uur. “In Albina houden de mensen zich wel aan de lockdownmaatregelen”, zei Naarden. De politie heeft daar echter te maken met het probleem van de bootslieden die personen illegaal over de rivier vervoeren. In de ochtend van zondag 19 april heeft het leger zeven bootlieden aangehouden op de Marowijnerivier, die vanuit Albina richting Frans-Guyana wilden varen met personen en goederen. Hun boten en buitenboordmotoren werden in beslag genomen.

De militairen hebben deze personen overgebracht naar het politiebureau van Albina. Alle zeven bootslieden zijn na overleg met het Openbaar Ministerie, in verzekering gesteld. Zij zijn ingerekend op basis van het plegen van mensensmokkel.

More
articles