Afgelopen zaterdag heeft de politie van Albina naar verluidt wederom bootslieden aangehouden die bezig waren passagiers tussen Frans Guyana en Suriname te vervoeren. Onder begeleiding werden deze boten naar onze oever geleid, waar volgens verklaring van de passagiers, zij vanuit Frans-Guyana zouden zijn vertrokken. Ook in Nickerie blijkt de politie haar handen vol te hebben aan mensen die ondanks de lock down, nog steeds de grens oversteken. De politie zou afgelopen vrijdagavond twee mannen hebben aangehouden, omdat zij na acht uur op straat waren. Naderhand bleek dat deze mannen samen met nog tien anderen de oversteek hadden gedaan in de nachtelijke uren.
Volgens ooggetuigen wordt er in beide gevallen ‘tyuku’ betaald aan de dienstdoende militairen. De districtscommissaris van Marowijne was niet bereikbaar voor een reactie.
Ook infectioloog, Stephen Vreden, heeft de situatie aan de grenzen betiteld als te zijn niet rooskleurig. Volgens hem wordt er nog gewoonlijk beweging geconstateerd bij de grenzen, met name de Frans-Braziliaanse grens. Dit zijn volgens Vreden gebieden waar goudzoekers heel actief bezig zijn, wat het risico tot het verspreiden van het Covid-19 virus verder vergroot. De infectioloog wees op het aantal cijfers van besmettingen uit de gebieden waar deze gasten vandaan komen en wat de fatale gevolgen voor de totale Surinaamse samenleving kunnen zijn. Volgens hem is vooral Frans-Guyana een risico gebied voor ons land, omdat de meeste positieve Covid-19 slachtoffers zich aan de grens van Frans-Guyana bevinden, het geen maakt dat het virus makkelijk kan overslaan naar Suriname.
Ook Brazilië dat op 14 april 308 Covid-19 gevallen erbij noteerde, vormt volgens Vreden een enorm gevaar voor Suriname. Volgens hem komen de illegalen Amapa, waarna zij via het oerwoud van Frans-Guyana in Suriname arriveren. De Infectioloog geeft aan dat alles uit de kast gehaald moet worden, om deze stroom van illegalen te voorkomen, gezien met de huidige middelen, een grote uitbraak onder de Surinaamse gemeenschap, niet te houden zal zijn. Vreden zei verder dat met de daling van het aantal slachtoffers in Suriname, er nog geen reden is tot hoerastemming, omdat de grenzen nog de grootste uitdaging blijven.