Koersaanpassing cambio’s is bewijs dat valutawet niet werkt

Volgens VHP-parlementariër, Asiskumar Gajadien, is het feit dat de cambio’s van de Centrale Bank goedkeuring hebben gekregen om hun koersen aan te passen, het bewijs dat de recent aangenomen valutawet, niet werkt. Dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) goedkeuring heeft gegeven aan de wisselkantoren om in plaatst van SRD8,50 nu SRD9,50 te vragen voor een US-dollar spreekt boekdelen. Voor de Euro wordt een koers van SRD10 gehanteerd. Deze koersaanpassing werd door de moederbank voorgesteld, nadat de cambio’s melding maakten over de verlaagde inkomsten. Volgens verschillende cambiohouders komen de mensen niet bij ze om te wisselen, omdat de prijs op de zwarte markt veel hoger ligt.

Volgens Gajadien is hiermee wederom bewezen dat de nieuwe wet dient ter misleiding van het volk en dat de regering met de aanname hiervan alleen wilde tonen nog ergens macht te hebben, echter zien wij nu de gevolgen ervan. “Als een wet zo zaligmakend is, dan moest die vijf jaar geleden al aangenomen zijn. Men heeft het toen niet gedaan en twee maanden voor de verkiezingen, dan meent men het zogenaamd plotseling met het volk”, geeft de parlementariër aan. Volgens hem is hiermee alleen duidelijk gemaakt, dat de president en zijn regering in de afgelopen jaren een vernietigend beleid hebben gevoerd en dat de gevolgen hiervan zeker in de komende jaren te merken zullen zijn. “De samenleving is geplaatst op een tijdbom die elk moment af kan gaan”, zegt Gajadien. Hij zegt dat de straatkoers voor de US-dollar gisteren al was gestegen naar SRD 14, echter kan die elk moment SRD 20 worden. “Hiervoor hebben we de samenleving altijd gewaarschuwd, omdat we de historische ontwikkelingen onder de militaire dictatuur en in de tijd van Wijdenbosch kennen”, aldus Gajadien.

Hij geeft verder te kennen dat de situatie niet te houden zal zijn, als deze regering nog een termijn krijgt. “De eerstvolgende regering die komt, zal moeten komen tot een herschikking van de leningen en moet buitenlandse investeerders zien over te overhalen”, zegt de parlementariër.

Volgens hem heeft het tekort aan valuta, niets te maken met de stopzetting van de FED dollars, of dat er voorlopig geen toeristen komen naar ons land. “Er waren nooit dollars in overvloed, echter heeft de regering altijd bewezen, niet transparant te zijn. Kijk maar naar de relatie tussen haar en Chotelal. Een ondernemer kan geen dure spullen opkopen en ze goedkoop verkopen. Dan ben je bezig met witwasserij, waarbij je tracht illegaal geld in omloop te brengen, of ben je samen met de regering bezig met monetaire financiering”, aldus Gajadien.

More
articles