Quarantaineovertreders krijgen hechtenis van 6 maanden

Voor personen die willens en wetens de quarantainewet overtreden geldt er volgens luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) een hechtenis van 6 maanden. Dit vertelde zij gisteren in een live interview op tv. Veira zei dat er in de quarantainewetgeving sancties zijn opgenomen. “Deze zullen ook per brief worden medegedeeld aan de repatrianten.” Het ministerie van Volksgezondheid heeft de bevoegdheid de opdracht te geven, mensen vanwege de huidige situatie in overheidsquarantaine te plaatsen. De Surinaamse wetgeving biedt deze voorziening.

Volgens Veira doen het Nationale COVID-19 Managementteam en het ministerie van Volksgezondheid er alles aan om de minimale voorzieningen, in place te hebben. Alle locaties zijn gescreend en goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid. Torarica, Rivas Place, Residence Inn en het Zorg Hotel zijn vier locaties die gereed zijn gemaakt. Het gaat in totaal om acht locaties die ter beschikking zijn gesteld.

Overste Veira zei dat Suriname niet over voldoende accommodaties beschikt om alle 900 repatrianten in een keer binnen te halen. Er zal daarom na binnenkomst van de groep van tweehonderd een evaluatie worden gemaakt. Daarna zal besloten worden, wanneer de rest van de ingezetenen binnengehaald zullen worden. “We moeten ervoor zorgen, dat wanneer de mensen er zijn, we ze in een goede accommodatie kunnen onderbrengen.” De quarantaine is bedoeld om bij eventuele besmette gevallen erop toe te zien dat de situatie van de persoon niet verergert en om in zijn algemeenheid verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Overste Veira stelt familieleden die eten willen brengen voor hun geliefde, die in quarantaine zullen zijn gerust. Deze personen zullen in de gelegenheid worden gesteld het achter te laten, waarna dit aan de begunstigde zal worden verstrekt.

Over de kwestie waarbij wordt gesteld dat passagiers van de Koninklijke LuchtvaartMaatschappij (KLM) 700,- Euro moeten betalen om vervoerd te worden naar Suriname zegt Veira het volgende: “Iedereen met een KLM ticket , daarvoor moet er een maatregel worden getroffen. Of ze een voucher zullen krijgen van de KLM. “Je kan niet met een KLM-ticket op een SLM-vlucht. KLM-passagiers zullen daarover met hun vliegmaatschappij contact moeten opnemen.”

door Adiën Samuel

 

More
articles