Tientallen miljoenen aan pensioengelden niet overgemaakt

Een groot deel van de gepensioneerden kan niet beschikken over zijn pensioen en is daardoor in paniek. Renate Wouden, voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst, bevestigt dit tegenover De West en zegt dat zeker de helft van de gepensioneerden, geen pensioen heeft ontvangen. “Wat de reden is, weet ik niet”, zegt Wouden. De directeur van De Surinaamsche Bank, Steven Coutinho, zegt dat er tientallen miljoenen van de pensioengelden niet zijn overgemaakt door de regering en dat er tot de 15e van de maand, geen communicatie hierover met de overheid was.

De rekeninghouders van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), De Volkscredietbank (VCB) en de Hakrinbank, hebben hun pensioen wel ontvangen, omdat zij de regering hoogstwaarschijnlijk hebben voorgeschoten. Echter de particuliere banken hebben dat niet gedaan. Volgens een ingewijde binnen het bankwezen zou de governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer erop hebben gestaan, dat de handelsbanken de pensioenen niet voorschieten.

De overheidsbanken hebben naar alle waarschijnlijkheid in opdracht van minister Hoefdraad van Financiën dat wél gedaan. “Als er een probleem is moet de regering dat gewoon toegeven en transparant over zijn, want wij kunnen geen geld voorschieten, zonder dat we weten wat er aan de hand is”, zegt Coutinho. Volgens de DSB-directeur heeft de regering getoond, haar schulden/rentes niet te betalen. Hij noemt als voorbeeld de Oppenheimerlening van USD 125 miljoen ten behoeve van de Afobakkadam, waarin de regering onlangs heeft verzuimd zich aan een covenant te houden. “Waarom zouden we het risico nemen de staat tientallen miljoenen voor te schieten?”, zegt Coutinho.

Hij zegt verder dat pensioenfondsen dat geld in Suriname vaak beleggen in onroerend goed en schatkistpapier, maar als er geen transparantie is in deze beleggingen, dan weten we ook niet waar het geld naartoe gaat. “Ik vind het erg dat onze gepensioneerden hieronder lijden. Heel veel van deze oudjes leven van dag op dag. Vandaag is 18 april en ze hebben nog steeds geen pensioen ontvangen. Het zijn deze sociaal zwakkeren, die de dupe worden van dit systeem dat inmiddels in elkaar valt”, zegt Coutinho.

Oud-bankier Jim Bousaid had een paar dagen geleden al gezegd, dat de banken heel erg voorzichtig moeten zijn om verdere risico’s te nemen met de Staat, door verder te gaan met financiering, omdat de staat geen aflossingscapaciteit heeft. Inmiddels hebben wij van Fina-bank vernomen dat de gelden al op de rekeningen zijn gestort. Coutinho zegt dat indien de andere banken hebben gestort, zij de gelden hoogstwaarschijnlijk hebben voorgeschoten voor de regering. Renate Wouden vertelde de redactie, dat de gepensioneerden van streek zijn en zegt dat de pensioenen gewoonlijk op de 15e van de maand worden gestort. “De gepensioneerden ontvangen een pensioen van maximaal SRD 1500. Velen leven alleen van hun pensioen en de AOV, vooral zij die alleenstaand zijn. Het is zeer moeilijk. Niemand moet komen vragen waar de kinderen zijn. Zij hebben hun eigen leven en hebben het ook moeilijk. Wij hebben gewerkt voor onze pensioen, zodat wij later niet afhankelijk hoefden te zijn van onze kinderen. We willen onze zelfstandigheid behouden”, aldus Wouden.

More
articles