Tekort dollars neemt verder toe, banken vrezen ook voor eurogebrek

Het tekort aan US-dollars zou in de afgelopen weken, verder zijn toegenomen. Uit bancaire kringen vernemen wij dat de hoeveelheid aan cash dollars in omloop, in de afgelopen weken verder aanmerkelijk is afgenomen. Naar verluidt is dit tekort ontstaan door het feit, dat er momenteel geen toeristen naar ons land komen en ook omdat de dollar zending door de Amerikaanse Centrale Bank (FED) zou zijn stopgezet. Bij de banken heerst er nu vrees dat er straks ook een enorm tekort aan euro’s zal ontstaan.

Volgens de directeur van Godo, Percy Clenem, hebben haast alle banken nu  te maken met een valuta schaarste, waardoor zij genoodzaakt zijn restricties toe te passen op opnames. Hij geeft aan dat dit verschilt van bank tot bank, gezien ze allemaal hun eigen reserves hebben. Clenem zegt  echter dat dit niet het geval is bij de Euro, gezien recent nog de Euro voorraden zijn aangevuld . “Er zijn nog genoeg Euro’s om een ieder die over zijn/haar gelden, wenst te beschikken te voorzien”, zegt de directeur tegenover de krant.

De directeur van De Surinaamsche Bank(DSB), Steven Coutinho, verklaarde tegenover een medium dat ook DSB te kampen heeft met een enorm tekort aan US-dollars en waarbij de bank geen keuze heeft dan over te gaan tot restricties. Voor nu zal er volgens Coutinho slechts US-dollar 250 kunnen worden opgenomen per week. De directeur zei verder dat de Centrale Bank van Suriname(CBvS) zou moeten komen met een plan van aanpak voor dit probleem. “Zolang er geen duurzame oplossing is voor de samenleving en onze klanten, zullen wij restricties blijven inlassen’, meldde Coutinho.

 

More
articles