Bedrijven halen ruim miljoen euro op voor Covid-19 crisis

De bedrijven Fernandes Concern beheer, Staatsolie en Suriname Plastics Manufacturing namen de afgelopen maand het initiatief, het fonds Su4Su op te richten, om ze de particuliere sector te mobiliseren financiële steun te verlenen aan lokale zorginstellingen, naar aanleiding van de uitbraak van Covid-19 in Suriname. “Inmiddels is er ruim een miljoen euro opgehaald. Dit maakte initiatiefnemer van Su4Su Covid-19 Support Fund, Jules Fernandes bekend. Het fonds staat onder beheer van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB).

Dit geld is volgens Fernandes en andere belanghebbenden hard nodig, want Suriname is helemaal niet berekend op deze coronacrisis. Omdat Suriname, wegens zijn ‘zwak gezondheidszorgsysteem’ tot één van de hoge risicolanden in de regio behoort, die te maken krijgen met de Covid-19 dreiging. Dit bevestigde de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) vorige maand.

De initiatiefnemer hoopt in totaal zeker twee miljoen euro op te halen. “Bij zowel Surinamers in eigen land als in de diaspora, en dan dus met name in Nederland”, stelde Fernandes. Hij merkte voorts op, dat daarom de actie ‘Su4Su’ is aangevangen in Nederland, waaraan het Nederlandse Rode Kruis zijn medewerking verleent op zijn manier.  Fernandes deelde mee, dat zij alle fondsen in beheer hebben gegeven van de onafhankelijke VSB. Deze heeft op zijn beurt, weer een onafhankelijke accountant ingehuurd.

Volgens Fernandes hebben wij allemaal tijdens deze crisis een opdracht en dat is, dat wij ons moeten proberen te bewapenen tegen de dreiging van het Covid-19 virus. “Het is een vreselijke ziekte, die de wereld rondgaat en die geen onderscheid maakt bij de mens”, benadrukte hij. “Om ervoor te zorgen dat wij onze artsen, verpleegkundigen en onze instituten versterken, die op hun beurt ons helpen om te vechten tegen deze ziekte.” Fernandes doet een beroep op de gehele samenleving om het fonds te versterken en de maatregelen in acht te nemen, die zijn ingesteld om eventuele besmettingen te voorkomen. “Suriname sta op en help jezelf”, aldus Fernandes.

More
articles