‘Kans op eerlijke verkiezingen miniem’

Volgens Anand Biharie, bedrijfseconoom en voorzitter van de Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS), is de kans op een eerlijke verkiezing op 25 mei aanstaande miniem. Dit zei hij gisteren in gesprek met Apintie. Biharie is van mening dat verkiezingen eerlijk en ordentelijk moeten verlopen, maar dat zulks nu gevaar loopt. “We hebben gezien dat enkele politieke partijen onterecht buitengesloten raken en dat het Centraal Hoofdstembu-reau (CHS) in het spectrum onjuist handelt. Het handelt in strijd met wet en recht en dat mag niet, want wanneer je dat doet, krijg je oneerlijke verkiezingen”, stelde Biharie.

Volgens hem heeft het CHS onterecht zichzelf de bevoegdheid toegeëigend om beslissingen te nemen tot uitsluiting van politieke partijen.

De rechter heeft inmiddels in het conflict tussen het CHS en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) duidelijk gezegd, dat het CHS zichzelf bevoegdheden heeft toegeëigend, die het niet heeft. Biharie zei dat het OKB het orgaan is, dat bevoegd is om politieke partijen te registreren. “Wanneer de registratie heeft plaatsgevonden, dan zegt het decreet politieke organisaties duidelijk dat wanneer je ingeschreven bent in het register van het OKB, je recht hebt tot deelname aan de verkiezingen”.

Helaas is er een tweede wettelijke regeling, namelijk de wet kiesregeling, waarin ook bepalingen zijn opgenomen. De wetgever heeft in deze regeling volgens Biharie een fout gemaakt. “Deze heeft in twee wettelijke producten eisen gesteld ten aanzien van de deelname aan de verkiezingen, maar dat kan niet. Je mag niet in een wet bepalen dat wanneer men aan de vereisten voldoet, men recht heeft op deelname aan de verkiezingen en in een andere wet een ander orgaan het recht geeft om partijen te beoordelen of zij wel of niet mogen deelnemen aan de verkiezingen”, zei Biharie.

Wanneer dit gedrag zich manifesteert, ontstaat er volgens Biharie willekeur en onwetmatigheid in de behandelingen van het CHS. Dit mag niet, omdat politieke partijen worden uitgesloten. Biharie zei dat het toepassen van de wet en het interpreteren daarvan spaak lopen. “Dat de rechter bepaalt heeft dat het CHS een verkeerde toepassing geeft aan de wet kiesregeling, laat zien dat er geen goede interpretatie wordt gegeven aan de wetgeving”, aldus Biharie.

More
articles